Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt közölte a kormány vasárnapi ülésének kezdetén, hogy egyetlen lépésre van a győzelem a Hamász elleni háborúban, és a terrorszervezet akadályozza a megállapodást. 

Israel-Hamas War 2023: Netanyahu Visits West Bank
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint egy lépésre vannak a győzelemtől / Fotó: Amos Ben Gershom/Israel Gpo

Netanjahu a kormányülés elején közölte, hogy fél év telt el a háború kezdete óta, és kijelentette, hogy az eredmények nagyszerűek. Utalt rá, hogy 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van. 

Nem Izrael, hanem a Hamász akadályozza a megállapodást

– hangoztatta. 

A kormányfő szerint a Hamász szélsőséges követeléseinek célja, hogy érintetlenül fennmaradjon a háború befejezésével. Hogy képes legyen túlélni és talpra állni, veszélyeztetni állampolgáraikat és katonáikat.

„A behódolás a Hamász követeléseinek lehetővé tenné számára, hogy ígérete szerint újra és újra megpróbálja megismételni az október 7-i bűnöket. A Hamász azt reméli, hogy a kívülről és belülről érkező nyomás arra készteti Izraelt, hogy megadja magát ezeknek a szélsőséges követeléseknek. Ez nem fog megtörténni. Izrael kész az egyezségre, Izrael nem hajlandó megadni magát” – állította Netanjahu. 

Izraelben „az emberek abszolút többsége egységes abban, hogy a győzelemig kell folytatni a harcot” – vélekedett a kormányfő.