Szakmai egyeztetés keretében találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Kettejük legendásan rossz viszonyában ez mindenképpen áttörésként és egyértelműen a békülés jeleként értékelhető.

Nagy Márton Matolcsy György
Megtört a jég: kibékült egymással a magyar gazdaság két legerősebb embere – a forint is megenyhült / Fotó: Papp Szabolcs

A Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatott, hogy csütörtökön munkaebéd keretében tekintették át az ország gazdasági helyzetét és a gazdaságpolitika aktuális feladatait. 

Kiásták, majd betemették az árkokat: erről állapodott meg Matolcsy és Nagy

A felek egyetértettek abban, hogy nemzetgazdasági érdek az alacsony megőrzése, valamint – az egyensúly helyreállítása mellett – a fenntartható növekedés újraindítása. Közös álláspont volt, hogy a hazai növekedés magasabb fokozatba kapcsolása érdekében tovább kell erősíteni Magyarország versenyképességét. Az MNB közleménye szerint

a vezetők megegyeztek, hogy a két intézmény közötti eddigi szakmai együttműködés mellett a jövőben stratégiai kérdésekben is további személyes egyeztetést tartanak.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt korábban, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és a nemzetgazdasági miniszter hosszú ideje visel hadat egymással, ez pedig már a nyilvánosság előtt se maradt titokban. Ennek a kormányzat és a monetáris politika vezetése közötti szakmai vita ágyazott meg, amely lényegében 

  • az infláció berobbanásának
  • és a elmaradásának felelősségéről szólt,
  • majd a jegybanki törvény módosításában csúcsosodott ki.

Matolcsy György aztán nagyjából egy hónappal ezelőtt nevezte meg nyíltan Nagy Mártont, mint aki a jegybank elleni támadásokat irányítja. Úgy fogalmazott, hogy méltatlan a jegybankot ért támadássorozat, akár nyíltan, akár rejtve teszik azt. Kiemelte, hogy rosszul esik neki, hogy a volt MNB-alelnök irányítja a támadásokat. Nevesítette Nagy Mártont, akiről kijelentette: 

Ki kellett ebrudalni az MNB-ből, hiszen a jegybank érdekei ellen tevékenykedett.

Nagy Márton sem maradt adós a válasszal. „Még 2013 és 2020 között Matolcsy György volt a főnököm, most már más. Hála Istennek!” – reagált a személyes megszólításra. Ehhez képest tehát komoly előrelépés, hogy a két vezető most, nagyjából egy hónappal később egy asztalhoz ült. Ami azt mutatja, hogy a magyar gazdaság előremozdításának kérdése fontosabb a személyes ellentéteknél.

Jó hírt kaptak a jelzáloghitelesek: fennmarad a kamatstop

Továbbra is szükség van a kamatstop fenntartására, erről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 rendezvényén beszélt. A kamatstop kivezetése negatívan érintené a fogyasztást.