„2024 a helyreállításának az éve, amelyben kulcsfontosságú a fogyasztás visszapattanásának, a belgazdasági szektor termelésének és beruházási aktivitásának növelése. Ez egy ciklikus jelenség, amely nem jelent semmiféle modellváltást. A magyar kormány továbbra is egy beruházásalapú, exportorientált gazdasági modellben hisz” válaszolta az ATV kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető Matolcsy jegybankelnök szavaira reagált, aki egy délelőtti konferencián kemény bírálatot fogalmazott személyével és a kormány gazdaságpolitikai irányával kapcsolatban.

NAGY Márton
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Matolcsy szerint a kormány 2021 közepén végrehajtott gazdaságpolitikai fordulata nem volt sikeres, a beruházások helyett a fogyasztásra helyezte a hangsúlyt, emiatt 180 fokos fordulatot sürgetett, visszatérést az előző évtized eredményeihez. Az elnök egyenesen azt állította: „A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, egy jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen.” Sőt, azt is mondta, hogy az MNB felé irányuló támadások nem mástól, mint Nagy Mártontól érkeznek.

A személyes támadásra vonatkozólag pedig csak azt tudom mondani, hogy 2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek

fogalmazott a kérdésünkre Nagy Márton. Matolcsy ugyanis azt állította: „Ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, mert ahogy a miniszterelnöknek elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank érdekeivel ellentétes működést is mutatott.”