A magyar számára hízelgő hírek érkeztek Lengyelországból, az mBank ugyanis a két legnagyobb magyar blue chip kilátásait egyaránt javította. A varsói bankház az OTP és a Mol részvényeinek célárát is felemelte friss elemzésében, a szakértők ceruzája pedig igen vastagon fogott.

Budapest,,Hungary,-,Feb,6,,2023:,Budapart,Quarter,And,The
Fotó: Shutterstock

A bankpapírra vonatkozó korábbi árfolyamvárakozását 16 189 forintról 17 936-ra húzta fel, ami alapján közel másfélszeresére drágulhat az OTP a következő 12 hónap során.

Az igencsak bőséges hozampotenciál mellett a befektetési szolgáltató továbbra is vételre ajánlja a Budapesti Értéktőzsde első számú részvényét. Jelenleg a lengyel bank taksálja a legtöbbre a magyar nagypapírt, a második legmagasabb, 17 ezer forintos célárat pedig a HSBC tartja érvényben, utóbbi két hete srófolta fel a várakozását.

Az idén már 19 százalékot emelkedő hazai bankpapír megítélése így egyre kedvezőbb a szélesebb elemzői közösség körében is. A Refinitiv adatbázisában szereplő konszenzusos célár 13 254 forint, ami 10 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál. Tizenöt brókercég közül 12 vételt javasol két tartási és egy eladási ajánlás mellett.

Az mBank a hét elején a Molt is felülvizsgálta, és itt még nagyobb hozampotenciált fedezett fel, pedig a magyar olajtársaság részvényeit eddig is nagy becsben tartották.

A korábbi célárat több mint 500 forinttal megtoldva, 4563 forintra becsülik a papír értékét. Amennyiben a prognózisuk igaznak bizonyul, 52 százalékkal történelmi csúcsra ralizhat a amit változatlanul vételre ajánlanak.

A lengyel bank korábbi, 4048 forintos várakozása is felfelé lógott ki a Molt követő elemzők várakozásai közül, 11 brókerház közül egyedüliként várják 4000 forint fölé a következő egy évben a papírt. 

Relatív árfolyammozgások 2023-tól
MOL, OTP
 

A szakértők 3128 forintos átlagos célára jóval közelebb van a jelenlegi árfolyamhoz, és mintegy négyszázalékos felértékelődési lehetőséggel kecsegtet az idei 16 százalékos erősödést követően. A szűk mozgástér ellenére nyolc elemző szerint venni kell a Mol-részvényt, további három szolgáltató pedig tartást javasol.