BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP és az Opus hajtja a pesti tőzsde nyári raliját

Emelkedő forgalom mellett közel hét százalékkal erősödött júniusban a BUX. Az első nyári hónap tőzsdetörténeti szempontból is kiemelkedő volt a Budapesti Értéktőzsde részvényeinek bevezetése miatt.

Erősen indult a nyár a Budapesti Értéktőzsdén, a börze elsődleges részvényindexe, a BUX 50 505,73 ponton fejezte be a júniust, amely 6,9 százalékos emelkedés májushoz képest. Az azonnali piac forgalma, szintén növekedve, 230 milliárd forintot, napi átlagot tekintve 10,5 milliárdot tett ki. A június emellett tőzsdetörténeti szempontból is kiemelkedő hónap volt: a Budapesti Értéktőzsde bevezette részvényeit a BÉT Standard kategóriájába.

Budapest 2023.06.21.Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 33. születésnapja és részvényeinek tőzsdei bevezetése.foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nemzetközi befektetői hangulatot továbbra is a mesterséges intelligenciához kapcsolódó piaci tendenciák határozták meg. Míg a meghatározó európai tőzsdéken pozitív mozgások voltak megfigyelhetők, az amerikai piacok elvesztették a lendületüket, amely elsősorban a csipexporttilalommal kapcsolatos hírekre vezethető vissza.

A hazai tőkepiac kiemelkedő eseményének a Budapesti Értéktőzsde nyilvános piacra lépése bizonyult, amelyre június 21-én, a BÉT újraalapításának 33. évfordulóján került sor. A tőzsde törzsrészvényei a szabályozott piac Standard kategóriájában jelentek meg, a tőzsdefejlesztési célok következő lépcsőfokaként. A bevezetéssel a BÉT legfőbb célja a nyilvános működés előnyeinek népszerűsítése a hazai középvállalatok körében a tulajdonosi célok és a nemzetközi törekvések támogatása mellett.

A BUX index júniusban folytatta a növekedését – a részvénymutató az előző hónaphoz képest több mint 6,9 százalékos növekedéssel, 50 505,73 ponton zárta a júniust. A legmagasabb értéket, 50 616,25 pontot a hónap 29. napjára érte el a mutató.

A legnagyobb, 128,6 milliárd forint értékben júniusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés. A bankpapírt a Mol és a Richter Gedeon követte: az olajvállalat 53,7 milliárd, míg a gyógyszeripari társaság 37,8 milliárd forintos forgalmat ért el. Az OTP 12 százalékot ralizott, a Mol-részvény hat százalékkal drágult, a Richter és a Magyar Telekom kurzusa viszont egyaránt bő három százalékkal gyengült.

A mid-capek közül az Opus és a Delta Technologies emelkedett ki 52,3, illetve 25,4 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel, míg a BÉT Xtend, azaz a középvállalati piacon a Polyduct ért el figyelemre méltó, 23,6 százalékos növekedést.

 

Az azonnali részvénypiac forgalma 230 milliárd forintot tett ki, ami egy kereskedési napra vetítve 10,5 milliárdot jelent. A befektetési szolgáltatók versenyét a Wood & Company nyerte, 115,6 milliárd forinttal. A második a Concorde lett 109,6 milliárdos forgalommal, a harmadik helyre pedig az Erste futott be, 88,1 milliárddal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.