Ötnapnyi töretlen kiáramlást követően ismét látványos pluszba fordult a bitcoin-ETF-ek nettó tőkemozgása, a legnagyobb kriptodeviza tőzsdén kereskedett alapjaiba a hét második napján 418 millió dollárnyi nettó áramlott be, részlegesen ellensúlyozva ezzel a múlt héten kiáramló 886 millió dolláros tőkemennyiséget.

Bitcoin,With,Dollar,Cash,,Virtual,Crypto,Currency,Bitcoin,(btc),And
Hatalmas az érdeklődés a bitcoin-ETF-ek iránt / Fotó: Shutterstock

A keddi nap legnagyobb nyertese a Fidelity alapja (FBTC) volt, amely 279 millió dollárral bővült, ezt pedig a BlackRock (IBIT) 162 milliós beáramlása követte, ellensúlyozva a Grayscale továbbra is lendületes, a nap során éppen 212 millió dollárra rúgó nettó tőkevesztését. A Fidelity ETF-e egyébként két hete nem tudta ekkora mértékben növelni a kezelt tőkéjének mennyiségét, a nap során pedig további négyezer bitcoint is vásárolt a megnövekvő érdeklődés kielégítésére.

A jegyzése az idén 57 százalékkal került feljebb, az elmúlt egy évet tekintve pedig 155 százalékos pluszban jár már az árfolyam.

A bitcoin árfolyama 2024-től
Kisebb korrekciókkal megtűzdelve, de dinamikusan erősödik a bitcoin

Míg a Fidelity alapja önmagához mérten csúcsteljesítményt nyújt, a BlackRock ETF-e gyengébb időszakát éli: a világ legnagyobb alapkezelőjének eszköze mindössze 162 millióval tudta növelni tőkemennyiségét, ami messze elmarad a korábbi, 300 millió dollár körüli napi átlagától.

Gombamód szaporodnak Budapesten is a bitcoin-ATM-ek – Mutatjuk, hogyan működnek, és mire érdemes figyelni a használatukkor

Magyarországon is szép számmal találni kriptodevizák adásvételére használható ATM-eket, ám ezek működése sokak számára bonyolultnak tűnhet. Hogyan is működnek ezek a bitcoin-ATM-ek, mekkora díjakkal dolgoznak, és mennyi időbe telik, mire megkapjuk a kívánt devizánkat?

A bitcoin-ETF-ek elmúlt napokban látott gyengélkedése azonban távolról sem jelenti azt, hogy az eszközosztály lendülete látványosan megtorpant volna: a BlackRock és a Fidelity alapjainak első 50 kereskedési napja még így is köröket ver az ETF-piac kriptoeszközökön túli rekordjaira. Eric Balchunas, a Bloomberg ETF-elemzője ugyanis rámutatott: az IBIT jelenleg nagyjából 18 milliárd, míg az FBTC 10 milliárd dollárt kezel félszáz napot követően, messze maga mögött hagyva ezzel a harmadik helyezettet, a hongkongi Hangseng indexet követő alapot.

A szektor versenyképességét támasztja alá az a hír is, miszerint egy újabb, tizenegyedik taggal bővül a bitcoin-ETF-parkett: a Hashdex kriptós alapkezelő cég szerdán dobja piacra saját, DEFI rövidítés alatt futó ETF-ét, amely 0,9 százalékos kezelési költséget számol majd fel a befektetők részére, ezzel a paletta drágábbik felébe pozicionálja majd magát. A szektorális átlag jelenleg 0,3 százalék környékén alakul, a legmagasabb díjtól, a tömeges tőkemenekítést okozó, 1,5 százalékos Grayscale-sáptól azonban még így is messze jár majd.