Kirántották a szőnyeget a lába alól az elmúlt napokban a befektetők: a legnagyobb kriptodeviza árfolyama egy hét alatt 73 ezer dollárról 63 ezerre szakadt, a váratlan és drasztikus pesszimizmus pedig kétélű: az ETF-ek nettó tőkeáramlása hirtelen negatívba fordult a hét első napján, a Fed kamatpályájával kapcsolatos várakozások pedig egyre későbbre tolódó és a vártnál kisebb mértékű lazításról kezdenek szólni.

Bitcoin,With,Dollar,Cash,,Virtual,Crypto,Currency,Bitcoin,(btc),And
Korrekcióba kezdett az árfolyam, de a középtávú kilátások továbbra is pozitívak / Fotó: Shutterstock

Az amerikai ugyanis a vártnál még mindig valamivel feszesebbnek bizonyult februárban bizonyos szempontok szerint, ami ismételten felveti a gazdaság túlhevülésének eshetőségét, ez pedig újból megugró inflációval fenyeget, ezért a Fed jó eséllyel kivár még a kamatvágási kampány megindításával, ami könyv szerint rosszat tesz a kockázati eszközök iránti keresletnek, így a bitcoin számára is borús jövőképet vetít előre, legalábbis rövid távon.

A monetáris politikai oldal vártnál nagyobb szigorán túl a bitcoin-ETF-ek irányából eddig töretlenül érkező pozitív lendület is megakadni látszik, ennek főként két oka lehet. Egyrészt természetesen megjelenhetett már itt is a Fed kamatpályájának tőkeelvonó hatása, kifejezetten érdekes azonban alaposan megnézni, milyen irányból merre és milyen lehetséges okok miatt fordult negatívba a nettó tőkemozgás a bitcoin-ETF-ek közt.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Hatalmas ralit jelentős korrekció követett a bitcoin árfolyamában

Tegnap ugyanis rekordmértékű, 643 millió dolláros tőke folyt ki a Grayscale alapjából, ennek az alapnak a rossz teljesítménye azonban távolról sem meglepő, mivel a cég már az ETF-ek engedélyezése előtt halmozta a tőkét egy zárt végű, bitcoinba fektető alapban, így jelenleg 25 milliárd dollárnyi tokenen ül, sokkal magasabb díjakkal dolgozik, mint a versenytársak, így a befektetők a versenytárs alapok elindulása óta megállás nélkül menekítik a pénzüket a Grayscale-től, és viszik át például a BlackRock ETF-jébe, hogy spórolni tudjanak a költségeken.

A bitcoin-ETF-ek ezzel együtt mindössze 154 milliós tőkekiáramlást éltek meg tegnap, 

azaz a Grayscale-t leszámítva pluszos lett volna a hétfő mérlege is, mivel a BlackRock és társai továbbra is töretlenül képesek bevonni a tőkét. A hét első napján a szektor több mint négymilliárd dolláros forgalmat bonyolított le.

Az, hogy a Greyscale-től rekordmértékű tőke áramlott ki tegnap, azzal is magyarázható, hogy nemrég kiderült: a vállalat tervez elindítani egy új ETF-et a meglévő, 25 milliárdot kezelő alap mellé, amely a jelenleginél sokkal kedvezőbb díjakkal dolgozik majd. A lépés célja egyértelműen az, hogy a cég meg tudja tartani eredeti felhasználóbázisának azt a részét, amely még nem hagyta el a magas díjai miatt, és az olcsóbb konstrukció felé terelje őket, ha a váltáson kezdenek gondolkozni. Az olcsóbb alapba való migrálást megelőzően viszont le kell zárniuk korábbi pozícióikat – ez indulhatott most meg a tőkekiáramlás fokozódásával.

A bitcoin-ETF-ek két hónap alatt felülmúlták az arany elmúlt öt évét

Messze százötvenmilliárd dollár felett a legnagyobb kriptodeviza tőzsdén kereskedett alapjainak forgalma, hatalmas tőkemennyiség áramlik a piacra megállás nélkül. A bitcoin-ETF-eknek két hónap alatt sikerült az, ami az aranynak öt év alatt sem , a jegyzése pedig soha nem látott magasságokat is érintett.

A tágabb piaci befektetők azonban ebből mindössze annyit láttak, hogy a tőke korábban nem látott tempóban ömlik ki a Greycale-ETF-ből, ez pedig átfogó pesszimizmust kölcsönözhetett a kriptopiac egészének még annak ellenére is, hogy áprilisban kerül majd sor a blokkjutalom-felezésre, ami a múltban rendre újabb történelmi csúcsokig hajtotta a bitcoin árfolyamát.