Rég nem látott rapszodikus hullámzásba kezdett a árfolyama az elmúlt bő 24 órában, a legnagyobb kriptodeviza kurzusa 67 ezer dollár környékéről egészen 60 ezerig szakadt tegnap hajnalban, majd a Fed galamb hangvételű, kamatdöntést követő tájékoztatója után hatalmas raliba kezdett, és minden, az azt megelőző órákban elkönyvelt veszteségét villámgyorsan korrigálni tudta. 

Broken,Bitcoin,Split,In,Two,Pieces,Laying,On,A,Screen.
Átmenetileg beszakadt a bitcoin árfolyama, az ETF-ek teljesítménye is csalódást keltő / Fotó: Shutterstock

A jegyzése a szakadás mélypontján 12,5 százalékos gödörben is járt, mielőtt a korrekció útjára tudott indulni. Ekkora és ilyen hirtelen értékvesztésre nagyon rég volt példa a bitcoin kurzusán: a történelmi csúcsot jelentő 73 ezer dolláros árfolyamszint megdöntését követően ugyan nagyot, 10,8 százalékot esett az árfolyam, ehhez több napra volt szüksége a bitcoinnak, nem pedig órák leforgása alatt ment végbe a zuhanás.

Váratlan volt a szakadás, megakadtak a bitcoin-ETF-ek is

Az elmúlt bő egy nap szakadását, a múlt hét visszafogottabb tempójú értékvesztésével szemben, pedig a tokent követő hangulatindex alakulása sem jelezte előre: a Fear & Greed index, azaz a piaci félelem, illetve befektetői mohóság közti ingadozást mérő mutató ugyanis míg a március 14-én induló mélyrepülést pontosan előrejelezte azzal, hogy a hangulatot a korrekció közeledését jelentő 88-as szintre, azaz a féktelen mohóság tartományába tette. 

Az elmúlt 24 óra történéseit szinte semmi sem jelezte előre technikai oldalról. Az index a zuhanás előtt, illetve alatt a 74-es érték környékén mozgott, ami ugyan már a túlhevülési tartományt jelenti, mégis távol jár a korábbi, extrém túlvettséget jelentő szintektől.

A Bitcoin árfolyama 2024-től
Ismét felült a hullámvasútra a bitcoin árfolyama

Az mindenféleképp elmondható, hogy ez eddig nem a bitcoin hete volt: a legnagyobb kriptodeviza ETF-jeiből ugyanis az elmúlt három napban összesen nettó 742 millió dollárnyi tőke áramlott ki, ebből a tegnapi nap részesedése 261,5 millióra tehető. 

A tőkemozgás részletei alapján az látjuk, hogy a legnagyobb mértékben továbbra is a Greyscale kifejezetten drága alapjából igyekeznek kiszállni a befektetők, ahogy tették azt eddig is, de az elmúlt napokban már elmaradt az eddig mindezt sikeresen kompenzáló tőkebeáramlás a legnagyobb új alapokba, köztük a BlackRock és a Fidelity ETF-jeibe. 

Gombamód szaporodnak Pesten is a bitcoin-ATM-ek – mutatjuk, hogyan működnek

Magyarországon is szép számmal találni kriptodevizák adás-vételére használható ATM-eket, ám ezek működése sokak számára bonyolultnak tűnhet. Hogyan is működnek ezek a bitcoin-ATM-ek, mekkora díjakkal dolgoznak, és mennyi időbe telik, mire megkapjuk a kívánt devizánkat?

A két legnagyobb új alap nettó tőkeáramlása ettől függetlenül továbbra is pozitív, ennek mértéke az elmúlt napokban viszont már nem ért fel a Grayscale negatív tendenciájának volumenéhez, ez vezetett a szektor összesített mélyrepüléséhez. Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy egyes befektetők látva az elmúlt napok bizonytalanságait, inkább pozícióik zárása mellett döntöttek a token kriptopiaci kereskedésében, hozzájárulva ezzel az árfolyam-csuszamláshoz.