A vártnál jobban indította az évet a Bank of America (BofA), amely a megugró kamatbevételeknek és a befektetési banki tevékenységnek köszönhetően tompítani tudta eredményének csökkenését az első negyedévben.

Bank of America logo is seen on the building in Chicago, United States on October 19, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A vártnál jobb évkezdésről számolt be a Bank of America / Fotó: AFP

Az amerikai nagybank nyeresége 18 százalékkal 6,67 milliárd dollárra esett vissza a március végén lezárt három hónapban. A tisztított, egy részvényre jutó nyereség 83 cent volt, szemben a 76 centes elemzői várakozással

summázza a bank beszámolóját a CNBC.

A pénzintézet bevételei éves alapon 1,6 százalékkal 25,98 milliárd dollárra mérséklődtek, ám így is bő félmilliárd dollárral felülmúlták az LSEG elemzői konszenzusában szereplő 24,46 milliárdos tételt.

Erős kamatbevételek, megugró befektetési tevékenység

Az eredményt egy 1,3 milliárd dolláros céltartalékképzés is csökkentette, a rossz hitelekre a tavalyinál 370 millió dollárt tett félre a nagybank.

A 14,19 milliárd dolláros nettó kamatbevétel – vagyis az a különbözet, amit a pénzintézet hitelekből és befektetésekből keres, és amit az ügyfeleknek fizet a betétekre – ugyancsak felülmúlta a 13,93 milliárd dolláros piaci becslést.

A befektetési banki tevékenységből származó bevétel 35 százalékkal 1,59 milliárd dollárra ugrott, jócskán meghaladva a várt 1,36 milliárdos szakértői várakozásokat. A tényadat jóval magasabb a társaság pénzügyi igazgatójának, Alastair Borthwick korábbi becslésénél is, aki 10-15 százalékos bővülést vetített előre még múlt hónapban.

A szektortársak nyomában a Bank of America

A BofA ezzel a korábban jelentő szektortársak sormintáját követi, 

a prognosztizáltnál jobb eredményekről számolt be a befektetési banki üzletáguk teljesítményének köszönhetően.

A Bank of America árfolyama 2024-től
 

A Bank of America részvényei 0,1 százalékot erősödtek a keddi tengerentúli tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben, idén pedig 7 százalékkal került feljebb a jegyzés.