Az amerikai pénzügyi szektor egyik legnagyobb szereplőjéhez, a Wells Fargóhoz hasonlóan a Citigroup idei első negyedéve sem sikerült túlságosan fényesre: a csoport nyeresége az év első három hónapjában az egy évvel ezelőtti 4,6 milliárd dollárról 3,4 milliárd dollárra csökkent, egy részvényre jutó eredménye (EPS) 2,19 dollárról 1,58-ra apadt.

Miami,,Florida,,Usa,-,January,2,,2022:,The,Citibank,Project
Nem sikerült túl jól a Citinek az első negyedévben / Fotó: JHVEPhoto

A tömeges elbocsátások sem mentették meg a Citi első negyedévét

A profit csökkenése mögött a Citi gyorsjelentése szerint két főbb tényező áll: egyrészt a cégnél lezárult egy közel hétezer fős létszámleépítés, ami jelentős, közel félmilliárd dolláros végkielégítési, illetve ahhoz kapcsolódó kifizetési kötelezettségekkel járt a nagybank számára, továbbá 251 millió dollárt az amerikai bankok csődbiztosítási alapjába (FDIC) is be kellett fizessen, mely a tavaly márciusi bankpánik idején gyakorlatilag kiürült, így rászorul egy alapos újratöltésre.

A Citi az elbocsátásokkal közel évi 1,5 milliárd dollárt tervez megspórolni a jövőben.

A bank negyedéves bevétele 2 százalékkal 21,1 milliárd dollárra csökkent, az idei teljes évre vonatkozóan azonban továbbra is kifejezetten optimista a cég vezetése: a tavalyi 78,5 milliárd dollárnál magasabb, 80-81 milliárd dolláros bevétellel számolnak 2024-ben, ami nagyjából 3 százalékos növekedés lenne a 2023-as számokhoz mérten. 

A múlt hónapban végéhez ért a szeptemberben bejelentett szervezeti egyszerűsítésünk, az eredmény pedig egy tisztább, egyszerűbb irányítási struktúra, amely teljes mértékben igazodik a stratégiánkhoz

– mondta a brutális létszámleépítésről Jane Fraser vezérigazgató a közleményben.

A JPMorgan alaposan megszedte magát a kamatmarzson, a Wells Fargónak nem ment a mutatvány

Míg a JPMorgan remekül kihasználta az Egyesült Államokban is táguló kamatmarzs nyújtotta lehetőségeket, a Wells Fargónak ez nem ment. A befektetők mégis kritikusabban fogadták a JPMorgan gyorsjelentését.

A nagybank részvényei a gyorsjelentés közzétételt követően 1 százalékkal erősödtek a pre-market kereskedésben. Ennek oka, hogy a nyereség magasabb lett a vártnál.

A Citigroup árfolyama 1 év
Pozitívan fogadta a piac a Citi gyenge gyorsjelentését

A Citi befektetési banki bevételei 49 százalékkal 1,7 milliárd dollárig emelkedtek, vállalati hitelezése 34 százalékkal ugrott meg. Kereskedési bevétele 7 százalékkal 5,4 milliárd dollárra zsugorodott, míg vagyonkezelési üzletága 4 százalékkal 1,7 milliárd dollárra szűkült.