Pozitív meglepetésként fogadhatja a piac a Goldman Sachs hétfői, első negyedéves jelentését, az abban szereplő eredményadatok ugyanis jobbak lettek az elemzői várakozásoknál, elsősorban a kereskedési és a befektetési banki tevékenység teljesített a prognózis felett. 

Stock Market Opens Ahead Of Fed Chair Powell's Speech In Jackson Hole
Fotó: Getty Images

Éves összevetésben a profit 28 százalékkal, 4,13 milliárd dollárra ugrott, 35 százalékkal múlva felül a becsléseket. A bevételi soron – 16 százalékos plusszal – 14,2 milliárd dollár keletkezett, jóval a 12,9 milliárdos várakozáson túl.

A és egyéb „fixed income” (jelzálog, devizakereskedés, hitelezés) üzletág csak önmagában megtermelt a teljes bevételből 4,32 milliárd dollárt, ez 10 százalékos előrelépés. Hasonló dinamikával hozta a kötelezőt a részvénykereskedés is, ahol 3,3 milliárd dollár bevételt hoztak össze a brókerek és az online kereskedési platform.

A befektetési banki tevékenység – idetartozik egyebek mellett az IPO-k lebonyolítása – 2,1 milliárd dollárral járult hozzá a teljes bevételi számokhoz. Csupán egy szegmensük – vagyonkezelés – teljesített a Wall Street várakozásaival összhangban: a 3,8 milliárd dolláros bevétel a privátbanki szolgáltatásoknak, illetve a magántőke-befektetési szolgáltatások felfutásának, valamint az ezekhez kapcsolódó kezelési díjak emelkedésének köszönhető.