Felpörgette nyereségét a JPMorgan az első negyedévben, mivel a táguló kamatmarzsokon meglódultak a bevételei – közölte a bank pénteken.

JPMorgan Logo In NY
Kitett magáért a JPMorgan / Fotó: AFP

A JPMorgannek jól jött a First Republic felvásárlása is

A legnagyobb amerikai bank profitja éves összevetésben 12,6 milliárd dollárról 13,4 milliárd dollárra ugrott, míg egy részvényre jutó nyeresége 4,1 dollárról 4,44 dollárra emelkedett, miközben a londoni tőzsdecsoport (LSEG) elemzői konszenzusa mindössze 4,11 dollárra számított.

Az emelkedő amerikai kamatlábak következtében ugyanis nőtt a különbség a betéti és a hitelkamatok között – azaz az úgynevezett kamatmarzs – is, ami a nettó kamatbevételen (NII) csapódott le – írja a Reuters.

A JPMorgan több milliárd dollárral növelte hitel- és betétállományát is a csődbe ment First Republic Bank tavaly májusi felvásárlásával.

A pénzintézet teljes bevétele 9 százalékkal, 41,93 milliárd dollárra, míg a tisztított bevétele 8 százalékkal, 42,5 milliárdra bővült.

A LSEG elemzői az utóbbi soron mindössze 41,85 milliárd dollárt vártak.

A Wells Fargo nem tudott élni a lehetőséggel

Ugyanebben az időszakban a JPM egyik legnagyobb riválisa, a Wells Fargo több mint 7 százalékos profitcsökkenést szenvedett el, ráadásul éppen kamatbevételei zsugorodása miatt.
A nettó nyereség 4,62 milliárd dollárra, azaz részvényenként 1,2 dollárra csökkent, az egy évvel korábbi 4,99 milliárd dollárral, illetve részvényenkénti 1,23 dollárral szemben.

A Wells Fargo nettó kamatbevétele (NII) 8 százalékkal, 12,23 milliárd dollárra mérséklődött.

Maradtak még kockázatok bőven

Számos gazdasági mutató továbbra is kedvező. Előre tekintve azonban továbbra is jelentős bizonytalansági tényezőket látunk. Először is, nyugtalanító a globális helyzet, a szörnyű háborúk és az erőszak továbbra is szenvedést okoznak, a geopolitikai feszültségek pedig egyre nőnek. Másodszor, úgy tűnik, hogy tartós az inflációs nyomás a gazdaságon

– foglalta össze Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója az amerikai bankok előtt álló kihívásokat. 

„Végül, még soha nem éltünk át egy mostanihoz hasonló méretű mennyiségi szigorítást, ezért nem tudjuk felmérni a teljes hatását. Nem tudjuk, hogy ezek a tényezők hogyan alakulnak a jövőben, ám fel kell készülnünk a lehetséges következmények széles skálájára, hogy következetesen a legjobbat nyújtsuk ügyfeleinknek” – tette hozzá.

A Wells Fargo árfolyama 2024-től
 

A tengerentúli tőzsdenyitás előtti online kereskedésben a JPMorgan részvényei a hírre közel 2 százalékkal, 192 dollár alá estek, míg a Wells Fargo papírjai 1 százalékkal, 57 dollár fölé drágultak. A JPM befektetőit a CNBC szerint részint a bank előrejelzése, hogy a nettó kamatbevétel éves szinten elmaradhat a Wall Street várakozásaitól, részint Dimon pesszimista nyilatkozata a makacs inflációról kedvetleníthette el.