Elhúz a többi ágazattól a turizmus: az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték, a TKI index áprilisban  a –100 és +100 közötti skálán értelmezve +5 ponton állt, ennél legutóbb 2022 júniusában állt magasabb szinten. 

A vendéglátásban is létszámbővítésre készülnek a cégek / Fotó: VIRTU Étterem

Áprilisban 7 ponttal nőtt az index értéke, ezáltal 3 ponttal meghaladja az egy évvel ezelőtti értékét. 

A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban éppen a márciusi visszaesést dolgozta le az index, 

míg az egyéb turisztikai szektorban is emelkedett, március után immár második hónapja.

A turizmus konjunktúrája 

Pozitív irányban egyre jobban elválik a gazdaság többi szektoráétól a turizmus konjunktúrája, a TKI index áprilisban jelentősen meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet, amelynek legutóbbi értéke –8 pont volt. 

Magasabb volt ugyanakkor a turisztikai ágazati mutató 

  • az ipar (–10 pont) 
  • és a (–13 pont), 
  • valamint jóval magasabb az építőipar (–22 pont) indexénél  

–  közölték. 

Az alszektorok közül 

az egyéb turisztikai szektor indexe javult jelentősen éves összehasonlításban, míg a vendéglátásé megegyezik a tavalyival, 

a szálláshely-szolgáltatásé pedig kissé alacsonyabb. Minden méretcsoportban javulás következett be 2023 áprilisához képest, míg a TKI alindexei közül négy javult, egy pedig romlott az elmúlt egy év alatt. 

Az elmúlt három hónapban nem változott a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt az előző év azonos időszakához képest: a következő három hónapra vonatkozóan +12 pontot mértek, mely azt jelenti, hogy a cégek dinamikusan bővítik állományukat.

Idén 15 milliárdos pályázati csomagot kap a turizmus

Három pillérből álló, 15 milliárd forintos turisztikai támogatási programcsomagot jelentettek be ma. Az ágazati szereplők versenyképességének erősítését szolgáló támogatás legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. Az első körben 13 ezer vállalkozásnak nyújtanak lehetőséget korszerűsítésre, eszközök beszerzésére, az elnyerhető támogatás egymillió forint. A cégeknek van mire alapozniuk, az idei újabb rekordév lehet a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint.

Az üzleti tevékenység eredményének indexe az elmúlt negyedévben magas szinten hullámzott, mely azt jelenti, hogy 

a cégek képesek alkalmazkodni a bevételüket, illetve a költségeiket érintő változásokhoz. 

Márciushoz képest, tehát egyetlen hónap alatt a szálláshely-szolgáltatásban 5 ponttal +26 pontra csökkent, ezzel ellentétben a vendéglátásban 6 ponttal +20 pontra, az egyéb turisztikai szektorban 19 ponttal +26 pontra nőtt az eredményességi index.