A január–februári jelentős emelkedés után a Turizmus Konjunktúra Index értéke további 7 ponttal nőtt, így plusz 4 pontra emelkedett márciusban, elérve azt a szintet, ahol legutóbb 2022. júniusban állt – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

20230331 Győr 35. éves a Marcal Étterem Fotó: Rákóczy Ádám RÁ
Javul a piaci szereplők hangulata és üzleti várakozásai.
Fotó: Rákóczy Ádám / Kisalföld

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal mért index a turizmusban a konjunktúra várható alakulását jelzi, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről. A márciusi javulás mindhárom alszektorban éreztette hatását, és területileg is látható, 

a régiók közül a közép-magyarországi vállalkozások helyzete a legkedvezőbb,

ott a TKI index plusz 12 ponton áll, jóval az országos átlag felett.

Ezután Közép-Dunántúl következik még pozitív és átlagnál kedvezőbb megítéléssel, a régió plusz 7 pontos indexe után a többié elmarad az átlagtól. 

Az Észak-Alföldön volt legrosszabb a szektor helyzete márciusban, az ottani vállalkozások még inkább borúlátóan ítélik meg a helyzetüket, ezt mutatja a helyi TKI mínusz 9 pontos értéke. 

 

A foglalkoztatott létszám alakulását jelző index mínusz 4 ponton állt márciusban, eszerint még enyhén csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Az elmúlt hónaphoz képest 8 ponttal nőtt az index értéke, és a következő három hónapra vonatkozóan már plusz 11 pontot mértek, vagyis a cégek kezdik bővíteni a munkaerő-állományukat.

A márciusi indexérték mindhárom szektorban pozitív és javulást mutat.

Az elmúlt három hónapban a turisztikai cégek 77 százaléka emelt árat, és ugyanilyen arányban számoltak be működési költségeik növekedéséről. 

Az árnövekedés átlagosan 20 százalékot tett ki, miközben a működési költségek  36 százalékkal emelkedtek. A cégek nem tudták áthárítani az összes költségnövekedést a fogyasztókra, tehát továbbra is indokolt a szektor támogatása a felmérés készítői szerint.

Az üzleti tevékenység eredménye a következő három hónapra vonatkozóan plusz 27 ponton áll, ez 10 pontos javulás februárhoz képest, három hónap alatt pedig már plusz 54 pont. 

Részben a fokozatosan javuló piaci helyzet, részben az elmúlt időszakban megtett költségracionalizálási intézkedések következtében javuló profitabilitást várnak a vállalkozások.

Landoltak a kínaiak, rekordévet zárhat Magyarország

Három év szünet után megnyitott Kína: Magyarországot az első EU-s úti célként engedélyezték az ottani utazási irodáknak.