A komplex, három pillérből álló, összesen 15 milliárd forintos program első körben 13 milliárd forintos kerettel indul, és mintegy 13 ezer vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozásnak nyújt segítséget korszerűsítésre, eszközök beszerzésére pályázható 1 millió forint fejlesztési támogatás formájában – derült ki a mai bejelentésen.

IMG_5088_KALLUS20210819 Budapest 
hotel
szálloda
turizmus 
turista

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20210819 Budapest hotelszállodaturizmus turistaFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Egyre többen jönnek-mennek, rekordév lehet az idei is a turizmusban / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indulását Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be kedden Budapesten.
Mint elhangzott: az új ágazati támogatási programnak három eleme van:

  • az MTÜ és a szolgáltatók javaslatára az elsőben a vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességét 13 milliárd forint keretösszeggel támogatják,
  • Tourinform irodák korszerűsítésére 1 milliárd forint, 
  • a kávéházi cigányzene megőrzését szolgáló Muzsikáló Magyarország 2024 Programra pedig 1 milliárd forintot fordítanak.

Az első pályázati kör

Az első, 13 milliárd forintos keretösszeggel induló pályázatban a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások 1 millió forint fejlesztési támogatást kaphatnak, így

mintegy 13 ezer vállalkozásnak nyújt lehetőséget korszerűsítésre, eszközök beszerzésére. 

Erre minden egész évben nyitva tartó vendéglátóhely – gyorsétterem, mozgó vendéglátóhely, munkahelyi étkeztetés kivételével – pályázhat, amely legalább egy lezárt üzleti évvel és Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) regisztrációval rendelkezik.

A második pályázati kör

A második pályázat a Tourinform irodák korszerűsítését segíti, tervek szerint 35-40 iroda kaphat támogatást. Jelenleg országszerte 90 iroda működik, évente 2 millió vendégmegkeresést kezelnek, és kiemelt szerepük van a helyi turizmus szervezésében.

A harmadik pályázati kör

A harmadik, Muzsikáló Magyarország 2024 Programban mintegy 500 zenészt terveznek támogatni, adataik szerint jelenleg mintegy 120-130 zenekar ápolja a kávéházi cigányzene hagyományát.

Hogyan lehet pályázni?

Az új ágazati támogatási programok a következő hetekben indulnak – mondta Guller Zoltán. 

A pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik,

az NTAK rendszeréből indítható elektronikus felületen, hogy a források minél gyorsabban jussanak el a vállalkozásokhoz – tette hozzá.
Kérdésre válaszolva Nagy Márton közölte: az üzemanyagok esetében beavatkozást fog javasolni, ennek a formája még nem dőlt el. Fontosnak nevezte, hogy a magyar üzemanyagár a régiós átlagon alakuljon.

A belföldi turizmus motorja maradt a SZÉP-kártya

Tavaly a járvány után teljesen helyreállt az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható, amit az mérséklése, a reálbérek emelkedése és a javuló gazdasági kilátások is támogatnak. 

Gyorsabban épül vissza a turizmus nálunk ­– Több mint egymillió vendégéjszakás plusz tavaly

Több mint egymillió vendégéjszakás plusszal zárták a tavalyi évet a magyarországi turisztikai szálláshelyek, melyek árbevétele a vendéglátással együtt infláció feletti mértékben növekedett. A Turisztikai Világszervezet legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a globális átlagnál magasabb a turizmus visszaépülésének üteme, amit tovább erősít majd a repülőtér állami tulajdonba kerülése ­– hangzott el a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki gyorstájékoztatóján.

A vendégéjszakák száma 41,8 millióra nőtt tavaly, amikor már meghaladta a 2019-ben elértet. A vendégek száma 16,2 millióra emelkedett, hasonlóan a 2019-eshez. A szálláshelyek és a vendéglátás bevételei egyaránt meghaladták a járvány előtti 2019-es eredményeket – közölte.

A SZÉP-kártya a belföldi turizmus motorja maradt 

– szögezte le Nagy Márton.

Tavaly 445 milliárd forint volt a kártyás feltöltés, és 449 milliárd forint az összes költés értéke, az előző évi 355 milliárd forint, illetve 385 milliárd forint után a miniszter közlése szerint

2030-ra az turizmus évi 16 százalékos GDP-hozzájárulást és 50 millió vendégéjszakát érhet el.

Idén országosan 42,8 millió vendégéjszaka várható a tárca becslése szerint, ami 2 százalékos emelkedés 2023-hoz és 3 százalékos bővülés 2019-hez képest. Előrejelzésük szerint 2030-ra az ágazat évi 16 százalékos GDP-hozzájárulást és 50 millió vendégéjszakát érhet el.

 A tavalyi rekordév volt, a trend folytatódik, az idei is rekordév lehet

– mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.