Újabb fővárosi vendéglátóhely döntött úgy a rezsiválság közepette, hogy lehúzza a rolót: a Dohány utcai Halkakas 2012-ben nyitotta meg kapuit, de a tulajdonosok szerint az elmúlt két és fél évben már rengeteget küzdöttek azért, hogy egyáltalán fennmaradhassanak. 

Halkakas, halbisztro, étterem
Fotó: Halkakas halbisztró / Facebook

A tradicionális magyar halételek mellett rengeteg különleges fogást kikísérletező bisztró a közösségi felületein tudatta, hogy a tervezhetetlenség, az alapanyagok körüli bizonytalanság (lesz-e és mennyiért), továbbá a gazdasági körülmények miatt januárban már nem nyitnak ki. Az utolsó vacsorára december 20-án kerül sor, a karácsonyi előrendeléseket pedig 23-án és 24-én lehet átvenni. A poszt azzal zárul, hogy a Halkakassal biztosan találkoznak még a vendégek, nem szűnik meg teljesen, csak bizonytalan időre visszavonul. 

Leginkább az elszabaduló energiarák miatt sorban zárnak be a magyarországi vendéglátóhelyek: korábban a tihanyi Malackrumpli és a 132 évvel ezelőtt alapított budapesti Hauer Cukrászda és Kávéház is megszűnt, de nemrég az étel-házhozszállítással foglalkozó futárcég, a Bolt Food is bedobta a törülközőt.

Közel harmadával nőttek az éttermi árak

Az áremelések dobták meg a vendéglátás árbevételét októberben.