Csökkenő hitelkamatokra, az beindulására várnak a kelet-pesti kerületekben is, ahol épp a kedvezőbb piaci helyzetben bízó eladók tartják irreálisan magasan a hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést, a túlárazottság fékezi a forgalmat – derül ki a Balla Ingatlan közleményéből.

Residential,Neighbourhood,Street,With,Some,Modern,Australian,Homes.,The,Beautiful
A családi házak és sorházak keresettek, de fél évnél tovább kell várni vevőre / Fotó: Shutterstock

Kínálati piac alakult ki, miközben mind az eladókra, mind a vevőkre a kivárás volt jellemző a X. és XVII. kerületekben is, ahol most is jellemzően túlárazottak az ingatlanok, 

akár 15-20 százalékos eltérésről is beszélhetünk a tényleges eladási árhoz képest

– összegezte Kántor Istváné, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője.

A túlárazásban most az is közrejátszik, hogy az eladók várakozásai szerint az állami támogatások és a csökkenő hitelkamatok felhajtják a keresletet, olyannyira, hogy reményeik szerint még az általuk elképzelt irreálisan magas árakon is találnak vevőt az ingatlanjaikra.

Így aztán nem meglepő, hogy 

gyakorlatilag nem létezik ingatlaneladás alku nélkül. 

Nagyon kevés ingatlant tudunk most értékesíteni a meghirdetett áron, az alku szinte elmaradhatatlan része az ingatlanértékesítésnek

– mondta a szakértő, aki mintegy 5-10 százalékra becsülte a most jellemző átlagos alku mértékét.

Mennyi az értékesítési idő?

Az értékesítési idő függ attól, hogy mennyire keresett egy adott ingatlantípus, milyen az esztétikai és műszaki állapota, és persze a hirdetési ára, vagyis hogy mennyire van túlárazva. Családi házak esetében az átlagos értékesítési idő jelenleg hat hónap és egy év között alakul, a lakásoknál  három-hat hónap között változik a két kerületben. 

Megfizethető lakásokat keresnek a vevők, ezért nem lőttek ki az árak

Markánsan megmutatkozott a CSOK-os kapuzárási pánik a lakáspiaci mutatókban, ugyanis míg az első három negyedévben 48 százalékkal kevesebb támogatási szerződést kötöttek, az utolsó három hónapban 12 százalékos éves többlet keletkezett a lehetőséget még kihasználni igyekvők révén. Az év végi jelentős felfutás megágyazott az idei év lendületének is. Idén Budapesten 24 százalékkal nőtt az eladó házak és 17 százalékkal az eladó lakások iránti kereslet az Ingatlan.com adatai szerint.

Ha egy ingatlan a keresett kategóriába tartozik és jó állapotú, akkor 

ennél lényegesen rövidebb is lehet az értékesítési idő

– jegyezte meg Kántor Istvánné.

A két kerületben most leginkább az Akadémia-telepen, a Strázsahegyen és a Helikopter-lakóparkban álló sorházi lakások kelendők, ezek értékesítési ára 70–80 millió forint között mozog. Ugyancsak keresettek a 80–100 négyzetméteres, önálló, egyszintes családi házak, melyek ára 80–90 millió forint környékén jár most.

Jó lesz majd a gyereknek

Egyelőre sem a klasszikus befektetők, sem az állami támogatással vásárlók nem igazán erősítik az érdeklődők sorait. Az előbbiek esetében inkább csak befektető szülőkről beszélhetünk, akik egy lakás megvásárlásával szeretnék segíteni gyermekeik életkezdését, önállósodását. 

Close,Up,Two,Men,Shake,Hands,At,Office,Negotiations.,Making
Alku nélkül nincs üzlet / Fotó: Shutterstock

Ők jellemzően kisméretű lakásokat vennének megtakarításaikból, és általában ezeket az ingatlanokat egészen addig kiadják, amíg saját használatba nem veszik – jelezte a szakértő.

Egyelőre az érdeklődők inkább kiadó lakást keresnek, mintsem hogy hitelre vásároljanak, 

erre utalnak a helyi ingatlanirodában tapasztaltak, miszerint az év első két hónapjában náluk csak minimális volt a lakásvásárlásra hitelt igénybe vevők száma. Kifejezetten kedvező hatással lenne a piacra az is, ha a hirdetési és a valós értékesítési árak végre közelebb kerülnének egymáshoz – tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.