Az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását, ezért a javuló körülményeknek, a csökkenő hitelkamatoknak és a Plusznak is köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra – összegezte a 2024-es repülőrajthoz vezető tényezőket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Happy,Family,With,Kids,Bought,New,Home,,Excited,Children,Funny
A gyerekekre igénybe vehető támogatásokat igyekeztek a családok kihasználni. 
Fotó: Shutterstock

A kedvezőbb piaci körülmények ellenére a vevők számára a megfizethetőség az egyik legmeghatározóbb szempont az ingatlankeresés során. Ez az oka annak is, hogy a keresletnövekedés ellenére 

– szögezte le a szakértő.

Milyen lakásokat keresnek most a vevők?

A használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 20 százalékkal nőtt az ingatlanhirdetési portálon. Az ingatlan.com adatai szerint a lakások esetében 23 százalékos volt a bővülés, a családi házaknál pedig 16 százalékos.

Jelentős területi különbségek is vannak a kereslet összetételében.

Budapesten az eladó lakások iránti kereslet 17 százalékos erősödését meghaladó mértékben, 

24 százalékkal nőtt a házak iránti érdeklődés, elsősorban a külső kerületekben.

A megyei jogú városokban pont fordított a helyzet, az eladó házaknál 15 százalékos keresletnövekedés következett be, míg a lakások 37 százalékos növekedést könyvelhettek el. A kisebb városokban pedig a házakra irányuló kereslet 16 százalékos bővülésével párhuzamosan a lakásoknál 29 növekedés látható.

Eladó lakóingatlanok iránti érdeklődésszámok növekedése
 

Balogh László szerint ez annak is köszönhető, hogy a társasházi lakások a kisebb alapterületük miatt olcsóbban megvásárolhatók, ami korrekt módon szemlélteti a lakáspiac jelenlegi állapotát.

Kapuzárási pánik számokban

A lakásvásárlást támogató csokos szerződéskötések száma tavaly január és szeptember vége között a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan közel 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az utolsó negyedévben megkötött szerződések száma viszont a várakozásoknak megfelelően meghaladta az 5,5 ezret, ami 12 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. 

A CSOK kivezetése miatti kapuzárási pánik 2024 év eleji lendületéhez is hozzájárult. 

A továbbköltöző tavaly év végi lakáseladók által generált kereslet ugyanis az idei év forgalmában jelenik meg

 – kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Happy,Family,Hugging,In,New,Apartment,,Woman,Pregnant,,Youth,Housing
Az új otthonteremtési támogatások már kifejezetten a gyerekvállalást ösztönzik. 
Fotó: Shutterstock

Az év végi CSOK boom elsősorban a használt lakásokra kötött szerződések eredménye, hiszen az utolsó negyedévében ezek száma 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A 2024 ezt követően repülőrajttal indult, éves összevetésben 15-20 százalékkal ugrott meg a kereslet – írta az ingatlan.com.