Egyre több középkorú gondolja úgy Magyarországon, hogy nem lesz lehetősége lakást vásárolni. A 30–59 éves korosztály 52 százaléka véli úgy, hogy saját lakáshoz legfeljebb öröklés útján vagy ajándékozással juthatnak – erről a K&H számolt be egy friss felmérése alapján. Az is kiderült, hogy egy évvel ezelőtt a válaszadóknak még csak a 44 százaléka volt ilyen borúlátó.

Young,Couple,Calculating,,At,Home,
lakás,apartman,ingatlan,számolás,pár,
Fotó: Shutterstock

A felmérésben megkérdezettek negyede szerint az emberek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a saját lakásnak, ami ráadásul feleslegesen nagy anyagi terhet is helyez rájuk.

A K&H egy korábbi felmérése viszont arra a megállapításra jutott, hogy az elmúlt négy évben a magyar középkorúak 75 százalékának volt saját tulajdonú lakása . Ez korábban a vizsgált korosztály 64 százalékára volt igaz. A kutatásban azt írták, hogy ezt a felfutást az felgyorsulása előtti alacsony kamatkörnyezet hajtotta, amikor könnyebb volt lakáshitelhez jutni. Azóta viszont a gazdasági nehézségek miatt a lakosság pesszimistább lett.

A felmérés eredményét a következő hónapokban torzíthatja, hogy a 30-as korosztály számára az idei évtől elérhető a Plusz, amivel kedvező feltételek mellett juthatnak ingatlanhoz.

A megkérdezettek ráadásul azt is elmondták, hogy nem akarják bérléssel megoldani a lakhatást, mivel pénzpocsékolásnak tartják. 

Az ingatlanvásárlást a középkorúak 54 százaléka sorolta a legjobb befektetési lehetőségek közé, 

szemben a korábbi felmérésekben szereplő 58–69 százalékkal. A csökkenésben vélhetően szerepet játszik, hogy az ingatlanok drágulása megállt, az idei második negyedévben az elsőhöz képest 0,1, a harmadikban 0,6 százalékkal csökkent a használt lakások ára a KSH adatai szerint.

Fontos, hogy legyen saját lakásod?

Négyből egy középkorú mondta azt, hogy „az emberek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a saját lakásnak, és feleslegesen sok anyagi terhet bevállalnak érte”. 

Annak ellenére, hogy sokan a lakásbérlést nem tartják jó alternatívának, vannak, akik igen. A válaszadók 19 százaléka, vagyis 

tízből majdnem minden ötödik válaszoló szerint mára felértékelődött a mobilitás és gyakran érdemesebb lakást bérelni, a saját kézben lévő ingatlan túl sok kötöttséget jelent. 

Emellett 9 százalékos tábort alkotnak azok, akik úgy látják, az egész életüket le tudnák élni egy bérleményben.