A magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Bizottságra (EB) hivatkozva.

Varga Mihály elégedetten jelenthette be, hogy visszatér a növekedési pályára a magyar gazdaság.
Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály a friss Facebook-bejegyzésében tudatta: miközben legfrissebb előrejelzésében az EB rontotta az gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár. Az utóbbinál jobbat 2025-ben 

az EU 27 tagállama közül csakis Málta produkál majd a jóslatok szerint, 

utánunk pedig a következők sorakoznak majd, egyaránt 3,2 százalékos becsült növekedéssel:

  • Észtország,
  • Írország,
  • Lengyelország,
  • Románia.

A többiek mind 3 százalékos vagy kisebb fejlődéssel számolhatnak jövőre. Olaszország mellett a közösség két legnagyobb gazdasága, Franciaország és Németország is csak 1,3, illetve 1,2 százalékos növekedést remélhet.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, nem a magyar kormány, hanem az EB véleményét tükrözi a növekedési jóslat.

 

Visszatér a növekedés – de a 4 százalékos remény túlzó

Varga Mihály a hó elején a külügyi misszióvezetők találkozóján jelezte: a 2024-ben biztos, de a külső exportpiaci – főként európai – helyzet nagyban befolyásolja majd, hogy ez az ütem milyen nagyságot ér el.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig a múlt héten közölte: főleg épp az exportpiacaink gyengélkedése miatt irreális elvárás a 4 százalékos növekedés, viszont nem lesznek megszorítások, a fogyasztás biztosan helyre fog állni.