Magyar gazdaság

Reálisnak látja az IMF a magyar kormány növekedési tervét, igaz, kicsit pesszimistább

A magyar kormány előrejelzésénél kismértékben, 0,3 százalékponttal alacsonyabb, 2,2 százalékos gazdasági növekedést jelez előre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországra vonatkozóan. 

Noha januári előrejelzésében még nem szerepelt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett becslése szerint Magyarország GDP-je idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenést követően. A jelentés összeállítói az inflációval kapcsolatban a következőt prognosztizálják hazánkkal kapcsolatban: a 2023-as 17,1 százalék után 2024-ben 3,7 százalék, 2025-ben 3,5 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta az elmúlt év 4,1 százalékos mutatója után ezúttal 4,4 százalék lesz, jövőre pedig 4,2 százalék.

Stack of Hungarian money (forints) 20000 forint banknotes Forint Coins Hungarian currency, in the background banknotes of different denominations. Európe Hungary
Az IMF előrejelzése kicsit pesszimistább a magyar kormány növekedési tervénél / Fotó: GettyImages

Tavaly a magyar gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal csökkent az eredeti költségvetésben tervezett 4,1 százalékos növekedéssel szemben, amelyet később 1,5 százalékra mérsékeltek egy módosítással – mutatott rá a Költségvetési Tanács (KT).

A kormány azzal számol, hogy 2024-ben 2,5 százalék körül lehet a növekedés, amellyel az Európai Unióban az élmezőnyben lehetünk. Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt heti kormányinfón többek között arról is beszélt, hogy a növekedés gyorsulása a második fél évben várható, és jövőre már 4,1 százalékos GDP-plusz lehet.

Az IMF-nél egyébként összességében minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta.

A magyar költségvetéssel kapcsolatban ugyanakkor érdemes azt is megjegyezni, hogy a szokásostól eltérően nem tavasszal, hanem ősszel nyújtják be a következő évi büdzsét a parlamentben. 

 

imf Magyarország előrejelzés
Kapcsolódó cikkek