A magyar egészségügy jelenének ma már elengedhetetlen része a mesterséges intelligencia (MI) sokrétű alkalmazása. Annak ellenére, hogy sok kérdést és aggodalmat felvet az MI az egészségügyben, Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője úgy fogalmaz közleményében: nincs más megoldás, sokszor lehetetlen kizárólag emberi erőforrással megoldani a mindennapi munkát a területen. A szakemberhiány miatt a betegek hosszú várólistákkal szembesülnek, ezt pedig hosszú távon csak az MI tudja enyhíteni – tette hozzá.

MI az egészségügyben Female,Patient,Lying,On,Ct,Or,Pet,Or,Mri,Scan
Az MI az egészségügyben növeli a precizitást, ezáltal a páciens pontosabb eredményt kap / Fotó: Shutterstock

A képi értékelésnél – legyen szó radiológiáról, endoszkópiáról vagy kapszula-endoszkópiáról ­– a szakemberek jelenleg az adatok szegmentálására használják a mesterséges intelligenciát: kiválasztja a kóros, patológiás eltéréseket tartalmazó képeket, amelyekkel az orvos ezt követően jelentős időspórolással tud dolgozni – közölte Madácsy László. Úgy fogalmazott: 

Ezzel valamilyen szinten a szakértelem is helyettesíthető,

hiszen egy kezdő és egy profi endoszkópos szakember leletezése között kimagasló különbségek lehetnek. Gyorsabbá válik a folyamat, nő a precizitás, csökken a hibázás lehetősége, pontosabb eredményt kap a páciens – foglalta össze az előnyeit. 

Az MI segítségével a személyre szabott ellátás és terápiák kidolgozása is sokkal gyorsabb lett: az anamnézis, rizikók, előző betegségek feltüntetésével a gép egy személyre szabott algoritmust tud kidolgozni, ezzel is támogatva a szakembereket, betegeket. Az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban jelenleg három helyen alkalmazzák az MI-t. 

A mesterséges intelligenciával már az öt milliméternél kisebb tüdődaganatot is képesek észlelni.

Endoszkópiában elsősorban a polip detektálására alkalmazzák az MI-t: a rutinszerű, vastagbéltükrözéses vizsgálatoknál működik a valós idejű mesterségesintelligencia-modul, amely jelöli az orvosnak, hogy hol található polip a betegben. A polipdetektáló algoritmussal a hibaarány a felére csökkenthető – részletezi a közlemény.

A mesterséges intelligencia a kapszulaendoszkópiánál képes arra, hogy 

a vizsgálat átlagosan harmincötezer képéből kiválassza azt a pár százat, ahol patológiás eltéréseket észlel, mindezt 99 százalékos pontossággal.

Madácsy László hangsúlyozta: a másfél órás leletezési idő ezzel maximum 10 percre csökken, drámaian megváltoztatva a kapszulavizsgálatoknak a jövőbeli alkalmazhatóságát.

A magánegészségügyi ellátás gyors, kényelmes és minőségi, ezért választják sokan, noha mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Az NN Biztosító reprezentatív kutatása szerint a 20–64 éves korosztály fele vett igénybe legalább egyszer az elmúlt két évben a magánegészségügyi ellátást. Magasan a legkeresettebb a fogászat, és kiemelkedően keresett a nőgyógyászat, illetve a szülészet, valamint a laborvizsgálat a magánszolgáltatók kínálatából. Többnapos kórházi ellátásért azonban, ami a legköltségesebb, még az államhoz fordulunk.  

Megszólalt Kudlik Júlia, ezt gondolja a köztévé MI műsorvezetőjéről – Bíró Ada már reagált is

A Delta című műsort egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezeti. A műsor egykori arca, Kudlik Júlia is megszólalt. „A harmadik évezred elején úgy gondolom, hogy az emberek gépekkel való pótlása – az élet minden területén – hamvába hullt utópia” – mondta.