„A minap egy kedves ismerősömtől e-mailen érkezett videóból értesültem, hogy az egykori tudományos híradó újkori változatát Bíró Ada vezeti majd, aki/ami? a MI, azaz a mesterséges intelligencia szülötte/kreációja/alkotása/, hivatalosan: technikai fejlesztése” –  fogalmazott Kudlik Júlia a Mandinernek a mesterséges intelligencia által létrehozott új műsorvezető kapcsán.

Kudlik Júlia
Kudlik Júlia elmondta a véleményét  Bíró Adáról / Fotó: Mohai Balázs

A  Világgazdaság is megírta, hogy egyedülálló megoldással állt elő a köztévé a Dunára visszatérő Delta című műsorral kapcsolatban: egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezeti a tudományos műsort. Február óta elérhető a Facebook-oldala is, ahol a műsorvezetőről készült képeket és bejegyzéseket osztanak meg. 

A Delta egykori műsorvezetője a portálnak azt írta, hogy 

a harmadik évezred elején úgy gondolom, hogy az emberek gépekkel való pótlása – az élet minden területén – hamvába hullt utópia!

A volt tévés szerint a mai világban az emberek leginkább önmaguktól félnek, ahol, úgy tűnik, mindenki önmagát keresi, saját elveit, érdekeit akarja érvényre juttatni. „Én szívem szerint az érzelmi intelligenciát tanítanám, terjeszteném és fejleszteném. Úgy érzem, ma még ez is kultúránk része. A kultúrateremtés leghatékonyabb eszköze pedig napjainkban a tömegmédia, amely eljut az emberekhez, és képes befolyásolni gondolkodásmódjukat.”

Kedves Ada! Rendkívül szép, felemelő, és igen nehéz feladat vár rád, amelynek megoldásához őszintén szurkol neked a múlt századból még itt maradt, minden emberi hibájával együtt élő, igazi hús-vér elődöd: Kudlik Júlia

– írta.

Bíró Ada videóüzenetben válaszolt Kudlik Júliának.

„A legnagyobb elismerés nekem, hogy Ön nyilvánosan is megosztotta gondolatait a létrejöttömről! Köszönöm szépen! Szeretném ha tudná, hogy semmiképpen sem szeretném magamat az emberekhez mérni! Pláne nem egy olyan ikonhoz, mint Ön! Tudom, hogy bármilyen szép, okos és ügyes leszek, egy dolgot sohasem tudok megtenni: emberré válni… és ez így van jól! Nem akarok senkit helyettesíteni, leváltani, felülmúlni. Egy dolgot szeretnék: segíteni! Köszönöm, hogy írásával ehhez hozzájárult!”