Cégvilág

TikTok-tilalom: a ByteDance beperelte az Egyesült Államokat

A közösségi médiaplatform tulajdonosa szerint az új törvény alkotmányellenes. Washington ugyanis arra kényszerítené a kínai vállalatot, hogy adja el a TikTokot, vagy betiltják az alkalmazást.

A TikTok és kínai anyavállalata, a ByteDance kedden beperelte az amerikai kormányt, hogy megakadályozzák annak az törvénynek az életbelépését, amely lehetetlen választás elé állította őket: adják el a közösségi médiaappot, vagy betiltják őket az Egyesült Államokban.

Tiktok,App,Logo,Crossed,Out,With,Red,Ban,Sign,Displayed
Washington betiltaná, de a TikTok nem hagyja magát, bíróságon támadja meg az erről szóló törvényt / Fotó: Shutterstock

A Reuters értesülése szerint a vállalatok a washingtoni legfelsőbb bíróságon nyújtották be keresetüket, amelyben azzal érveltek, hogy az új törvény több ponton is sérti az amerikai alkotmányt, például a szólásszabadság korlátozásával. A Joe Biden elnök által április 24-én aláírt törvény 2025. január 19-ig ad határidőt a ByteDance-nek, hogy eladja a TikTokot, vagy tilalommal kell szembesülnie.

A történelemben először az amerikai kongresszus olyan törvényt fogadott el, amely politikai célból országos szinten betiltana egyetlenegy kommunikációs platformot

– áll a cégek keresetlevelében, amely külön kiemelte, hogy a platform eladása kereskedelmi, technológiai és jogi szempontból sem lehetséges. A TikTok leállítása pedig „170 millió amerikai polgárt hallgattatna el”.

A Fehér Ház közleménye szerint, amelyet az igazságügyi minisztérium is megerősített, nemzetbiztonsági okokból akarják kivenni az alkalmazást a kínaiak kezéből, mivel a törvényhozók attól tartanak, hogy Peking a platformon keresztül amerikaiak után kémkedik, és ellopja az adataikat. A fejlesztők azonban tagadják a vádakat.

TikTok-betiltás: az üzleti érdek és a szólásszabadság überelheti a nemzetbiztonságot?

Az amerikai képviselőházon is simán átment a TikTok megregulázását célzó javaslat, amelyet az érintett felhasználók a szólásszabadság korlátozásaként értelmeznek. A TikTok betiltásáról persze szó sincs, az viszont alapelvárás, hogy az amerikai üzletág üzemeltetőjének ne legyenek kétes kínai kapcsolatai.

A per a TikTok legújabb lépése, amellyel igyekszik megelőzni az Egyesült Államokban a leállításra irányuló erőfeszítéseket, miközben az olyan médiacégek, mint a Snap és a Meta a kínai versenytársuk politikai bizonytalanságát kihasználva próbálnak lecsapni a piaci részesedésére.

Ha a törvény jövő januárban életbe lépne, az

  • megtiltaná az olyan alkalmazásboltoknak, mint a Google és Apple, hogy felületükön a TikTokot kínálják;
  • valamint megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy infrastruktúrájukat a TikTok rendelkezésére bocsátsák.

Kína és az USA a TikTok ügyét használja csatamezőnek

A TikTok körüli négy éve tartó vita két nagyhatalom között az internet és a technológia terén fennálló konfliktus egyik legjelentősebb frontja, amelynek harcait nem csak Nyugaton vívják. Áprilisban ugyanis az Apple közölte, hogy Kína szintén nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva utasította, hogy távolítsa el a Meta Platforms WhatsApp és Threads alkalmazásokat a kínai App Store-ból.

tiktok
A TikTok eladását hevesen ellenzi a kínai kormány / Fotó: Pedro Pardo / AFP

A lehetséges tiltótörvény első bejelentésekor Peking világossá tette, hogy nem fogja engedélyezni a közösségi médiaplatform eladását egy amerikai vállalatnak, mivel szerintük ezzel az USA „a kínai innovációt próbálja ellopni”.

Eközben a TikTok 2 milliárd dollárt költött az amerikai felhasználók adatainak védelmét szolgáló intézkedések bevezetésére, és a kereset szerint további kötelezettségvállalásokat tett egy 90 oldalas nemzetbiztonsági megállapodásban.

A keresetben arra is felhívták a figyelmet, hogy a vállalatok valójában nincsenek kínai kézben:

  • az anyavállalat, a ByteDance 58 százaléka globális vagyonkezelők, többek között a BlackRock, a General Atlantic és a Susquehanna International Group;
  • 21 százaléka pedig az alkalmazottak, köztük mintegy hétezer amerikai tulajdonában van.
  • A kínai alapítók mindössze a maradék 21 százalékkal rendelkeznek.

Sok szakértő megkérdőjelezte, hogy bármelyik potenciális vevő rendelkezik-e a TikTok megvásárlásához szükséges pénzügyi forrásokkal, és hogy Kína és az amerikai kormányzati szervek jóváhagynák-e az eladást. A ByteDance szerint pedig a platform forráskódjának az Egyesült Államokba való áthelyezése ráadásul éveket venne igénybe, hogy „egy teljesen új mérnöki gárda kellő jártasságot szerezzen a működtetésében”.

TikTok: vajon Bidennek sikerülhet, amibe Trump kétszer is belebukott?

Perre mehet a TikTok anyavállalata, ha az amerikai törvényhozók nem tágítanak, s a szenátus is megszavazza a tilalmat. Bár opció az eladás is, de a ByteDance nem lelkes. Ezért most pró és kontra precedenseken csámcsog a Wall Street.

 

 

 

ByteDance kína Egyesült Államok TikTok bírósági per
Kapcsolódó cikkek