kéknyelv

Újra támadhat a kéknyelv

A törpeszúnyogok megjelenésével a kérődző állatok között terjedő kéknyelv betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható Magyarországon - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Nébih: újabb megyéket érint a kéknyelv betegség

Újabb szarvasmarha állományokban mutatták ki a kéknyelv betegséget: Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Nógrád megyékben találtak a vírussal fertőzött állatokat, ezért a hatóság módosította a megfigyelési és védőkörzetet - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Kapós lett a kéknyelvoltás

Ott is egyre keresettebb a kéknyelv elleni védőoltás, ahol nem kötelező a vakcina beadása.

Figyelmeztet a Nébih: újabb kéknyelv betegség Tolna megyében

Két állatnál mutatták ki a kéknyelv betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban, az állategészségügyi hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel csütörtökön.

Megelőznék a vesztegzárat

Elejét veheti a tavalyi vesztegzárhoz hasonló eseteknek a kötelező kéknyelvoltás, amelyet a jövőben a kór felbukkanásának 20 kilométeres körzetében kell beadni a kérődző állatoknak. A betegség tavaly év végi megjelenése, és a nagy megfigyelési körzetek miatt hetekig állt a marhaexport, a tavasz megérkeztével pedig várható, hogy újra megjelenik a kór Magyarországon.
Világgazdaság Piactér