Republikon Intézet

Folyamatosan bukik a Jobbik és az MSZP

A Fidesz tartani tudja népszerűségét, de a kormánypárt szavazói már a jobbikosoktól is jobbra állnak a Republikon Intézet legfrissebb kutatása szerint.

"A tavaszi választás nem tekinthető minden pontban előre lefutottnak"

Mesterházy Attila szerint néhány napra lesz cska szükség az ellenzéki összefogás részleteinek kidolgozására. A Republikon Intézet szerint az MSZP, az Együtt-PM és a DK tavasszal a jelenlegi, a biztos pártválasztóknál együttesen elért 32-35 százalékos támogatottságnál is jobb eredményt érhet el, a választási győzelemhez szükséges 40-45 százalék ambiciózus cél. A választás esélyese még mindig a Fidesz, de lehetőség van a legyőzésére. A Nézőpont Intézet szerint a kényszer szülte kompromisszumnak ára van, az MSZP és az Együtt elfogadta Gyurcsány Ferenc részvételét, akivel korábban kizárták az együttműködést, Bajnai Gordonbeletörődött Mesterházy elsőbbségébe, míg az MSZP-nek is engednie kell, feltehetően befutó helyeket. A tavaszi választás nem tekinthető minden pontban előre lefutottnak.

Miként nem szerezhet kétharmados győzelmet a Fidesz?

Csak az MSZP, az SZDSZ, az LMP és az MDF részleges, 30-50 egyéni kerületre korlátozódó közös jelöltállítása adhat esélyt arra, hogy a Fidesz egyedül ne szerezzen kétharmados győzelmet, vagyis alkotmánymódosításra is alkalmas parlamenti többséget – áll a Republikon Intézet legújabb elemzésében.

Dávidék távolmaradásukkal a kisebbségi kormányt támogatták?

Kinek köszönhette a kissebbségi kormány, hogy az ellenzéki többség dacára a szavazások nagyobb részét megnyerte. A Republikon Intézet elemzésében az interpellációs szavazások gyakorlatának áttekintése segítségével keressük a választ e kérdésre.
1
Világgazdaság Piactér