Közélet

Miként nem szerezhet kétharmados győzelmet a Fidesz?

Csak az MSZP, az SZDSZ, az LMP és az MDF részleges, 30-50 egyéni kerületre korlátozódó közös jelöltállítása adhat esélyt arra, hogy a Fidesz egyedül ne szerezzen kétharmados győzelmet, vagyis alkotmánymódosításra is alkalmas parlamenti többséget – áll a Republikon Intézet legújabb elemzésében.

A liberális intézet számításai szerint a Fidesz kétharmados győzelme reális forgatókönyv, ami egy, a mostani kutatásokban mértnél lényegesen gyengébb támogatottság esetén is könnyedén bekövetkezhet. Már 50 százalékos szavazatarány esetén is kaphat kétharmadot a Fidesz, 50 százalék felett esélye erre egyre nő, 60 százalékos országos támogatottság mellett pedig biztosra vehető. Nagyjából 30 egyéni kerület elvesztése azonban szinte bármilyen országos szavazataránynál kizárja a Fidesz kétharmados győzelmét.

A Republikon Intézet szerint a közös jelölés a megfelelő egyéni kerületben komoly esélyt ad a győzelemre a balliberális jelöltnek, mivel:
A második fordulóba a Fidesz jelöltje mellett így a közös, balliberális jelölt és a Jobbik jut be, koncentrálva a Fidesz-ellenes szavazatokat, és megosztva a jobboldalt.

A közös indulás bizonyos budapesti kerületekben első fordulós győzelemhez vezet, amelynek előnye, hogy még minimális stratégiai szavazást is megakadályoz a Jobbiktól a Fidesz felé. Első fordulós győzelemre csak közös jelölt képes – de a második fordulóra kényszerülő jelölt is azzal a lélektani előnnyel számolhat, amit az első fordulós első hely jelent.

A Republikon a közös jelöltállítás két további, fontos jellemzőjére is kitér elemzésében. Egyfelől felhívja a figyelmet a jól megválasztott kampánykommunikáció fontosságára, mellyel a választásokig hátra lévő időben az említett négy párt képes lehet azon üzenet kommunikálására, hogy egy, a Fidesz kétharmadának megakadályozásáért életre hívott választási együttműködés nem jelent tartós szövetséget és nem jelenti a partnerpártok programjának vagy politikai üzeneteinek implicit elfogadását.

A közös jelöltállítás a résztvevő pártok mandátumait külön-külön is maximalizálná. A kisebb pártok számára esélyt adna az egyéni mandátumszerzésre, amire egyébként nem lennének képesek, az MSZP számára pedig – néhány jelölés feláldozásáért cserébe – akár többtucat mandátum megszerzését is jelenthetné, ami a kisebb pártokkal való együttműködés nélkül szinte lehetetlen volna.

választás Republikon Intézet Fidesz közös jelölt
Kapcsolódó cikkek