Közélet

Dávidék távolmaradásukkal a kisebbségi kormányt támogatták?

Kinek köszönhette a kissebbségi kormány, hogy az ellenzéki többség dacára a szavazások nagyobb részét megnyerte. A Republikon Intézet elemzésében az interpellációs szavazások gyakorlatának áttekintése segítségével keressük a választ e kérdésre.

A Republicon Intézet elemezve az MDF-frakció és az egyes MDF-es képviselők szavazási gyakorlatát, megállapítja, hogy miközben az MDF-frakció szűk többsége jellemzően „nem” gombot nyomott az interpellációkra, a képviselőcsoport kisebbsége távolmaradt e szavazásokkor. E távolmaradás nem véletlenszerűen alakult az MDF-ben: Vas János és Dávid Ibolya éltek leggyakrabban ezen eszközökkel, akik a vizsgált időszak szavazásainak több mint nyolcvan százalékán nem vettek részt.

A kisebbségi kormány 31 interpellációs szavazásból 27-et megynyert, vagyis összesen négyszer tudta az elvileg ellenzéki többség leszavazni a kormányt. Ekkora fölényhez nem lett volna elég pusztán az SZDSZ támogatása, a szavazás egyharmadánál ugyanis a liberálisok nem támogatták a kormányt. Interpellációs szavazás esetén a tartózkodás a válasz elutasításával, a távolmaradás azonban - ellenzéki képviselő esetén - burkolt támogatással egyenértékű.

Teljes kormányzati létszámot feltételezve bármely szavazat átmegy akkor, ha hét, vagy annál több ellenzéki képviselő távolmarad a szavazástól. S bár a távolmaradások oka sokféle lehet, az intézet megállapításai szerint az MDF ebben az időszakban stratégiailag alkalmazta ezt az eszközt. Miközben a párt többségi és hivatalos álláspontja a felvetés elutasítása volt, addig egy stabil 3-5 fős kisebbség távolmaradásával tudatosan a kormányt támogatta.

Amikor a ma reggeli Nap-keltében Giró-Szász András, a Századvég igazgatója az elemzésre hivatkozva felvetette Dávid Ibolya szerepét a kisebbségi kormány stratégiájával kapcsolatban, Somogyi Zoltán, a Political Capital (többek közt az MDF-nek és Dávid Ibolyának dolgozik) igazgatója megjegyezte, a Republicon Intézet elemzése liberális pártfüggése miatt nem tekinthető objektívnak.

A mai napon mind Dávid Ibolya, mind Almássy Kornél, aki kihívója az MDF elnöki posztján, sajtótájékoztatót tartott, kölcsönösen igen kemény vádakkal illetve egymást.

Dávid Ibolya Almássy Kornél Republikon Intézet távolmaradás kisebbségi kormány
Kapcsolódó cikkek