visszaigénylés

Már csak két hétig lehet visszaigényelni a 2012-es pénzt

Már csak két hete maradt a magyar cégeknek arra, hogy elkészítsék és benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig, 28 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2012-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

Változó szabály az áfa-visszaigénylésre - Fontos részletek

Az Európai Bíróság egyik tavaly júliusi ítélete nyomán törölték az áfa törvényből azt a korábbi korlátozást, mely szerint a vállalkozások nem igényelhetik vissza a fizetendő és a levonható áfa pozitív különbözetének azt a részét, amely a ki nem fizetett beszerzéseikre vonatkozik.

Pofon az áfát visszaigénylő cégeknek

Alig száradt meg a tinta az igen terjedelmes 2012-es adótörvény-módosításokon, a két ünnep között máris újabb, nem elhanyagolható horderejű adótörvény-módosításokat fogadott el az Országgyűlés.

Fontos információ az áfa visszaigénylésről

Az Európai Bíróság ítélete alapján visszajáró általános forgalmi adót - áfa-t - külön kérelemre október 20-ig lehet visszaigényelni, de ez megtehető a rendes áfa-bevallásban is - az erről szóló törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter terjesztette az Országgyűlés elé, és az a parlament honlapján jelent meg.

Szeretne kimaradni a NAV áfa-gyűjtéséből? - Erre figyeljen

A kormány a gazdasági növekedés vártnál lassabb üteme miatti 2011-es költségvetési hiányt többek között az áfa-ellenőrzések gyakoriságának és hatékonyságának növelésével kívánja pótolni. Az adóhatóságnak 40 milliárd forintos többletbevételt kell még ebben az évben teljesítenie, ezért az elkövetkező hónapokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal aktív fellépésére számíthatunk.

Dízel jövedéki adó visszatérítés - Új lehetőség a NiT-től

Az üzemanyagkártyával eddig nem rendelkező kis és közepes közúti fuvarozók is visszaigényelhetik a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának törvényben meghatározott mértékét a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary és az MKB Bank közös üzemanyagkártya konstrukciója segítségével.

Az szja-bevallások fele sem futott be - Miért ne késlekedjünk?

Az idén várható személyi jövedelemadó (szja) bevallásoknak még a felét sem nyújtották be eddig a bevallásra kötelezett magánszemélyek - mondta Honyek Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője szerdán az MTI-nek.

Büntetést kaphat hazánk az áfa-visszatérítés korlátozásáért

A jelenlegi általános forgalmi adó (áfa)-szabályok alapján előfordulhat, hogy az adózó a levont áfáját soha nem fogja visszakapni a hatóságtól, mert nem állnak fenn az áfa-visszaigénylés speciális feltételei. Ez számos áfa-alanynak problémát jelenthet, most mégsem az adózók tiltakoznak, hanem egyenesen az Európai Bizottság kifogásolja a hazai rendelkezéseket. Az Európai Bíróság előtt indult eljárásban a napokban tartottak tárgyalást, melynek keretében meghallgatták a magyar állam álláspontját is.
Világgazdaság Piactér