Magyarországon 2022. szeptember 30. a végső határidő, ameddig vissza lehet igényelni a 2021-ben külföldön fizetett áfát ‒ hívta fel a figyelmet BDO Magyarország közleménye.

Azok a magyarországi vállalkozások, amelyek az országaiban, valamint Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában, Törökországban vagy Szerbiában kaptak helyi áfát tartalmazó számlát valamilyen termékről vagy szolgáltatásról, visszaigényelhetik annak adóösszegét, ha a számla tartalma a társaság gazdasági tevékenységével összefügg.

Ebbe a kategóriába tartozhat például egy külföldön beszerzett gép, gyártóberendezés, de akár egy külföldi jogi képviseletről szóló számla is.

Fontos kritérium, hogy a kérelmet kizárólag olyan vállalkozás nyújthatja be, amely a számlakibocsátó államában nem rendelkezik sem állandó székhellyel, sem pedig telephellyel, illetve nem tart fenn ott olyan fióktelepet, amelyen keresztül az adott tagállamban bevételre tett szert.

A BDO szakemberei szerint arra is figyelni kell, hogy

a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó határidő jogvesztő, tehát szeptember 30. után a visszaigénylésre már nincs mód, előtte kell beadni a szükséges dokumentumokat.

A megfelelő dokumentáció összeállítása ilyen irányú szakmai ismeretek nélkül nem biztos, hogy minden érintett cég számára evidens, ezért érdemes szakértőhöz fordulni, hiszen egy nagy beszerzés áfája akár komolyabb összeg is lehet.