Extra

Taylor Swift zaklatóktól tart, Elon Musk is besokallt

Taylor Swift szerint könnyebben megtalálják a zaklatók, mert nyomon követik a repülőjét.

Amerika jelenlegi legnagyobb csillagát igencsak felbosszantotta egy floridai fiatal, akinek az a „bűne”, hogy nyomon követi és kiadja a magánrepülőgépének a mozgását, így bárki tudhatja, hogy mikor merre tartózkodik az énekesnő. A magánélete védelmében Taylor Swift perrel fenyegette meg a University of Central Florida informatikai szakának harmadéves hallgatóját.            

Taylor Swift szerint könnyebben megtalálják a zaklatók, mert nyomon követik a repülőjét.
66th Grammy awards - ArrivalsUS singer-songwriter Taylor Swift arrives for the 66th Annual Grammy Awards at the Crypto.com Arena in Los Angeles on February 4, 2024. (Photo by Robyn BECK / AFP)
Taylor Swift szerint könnyebben megtalálják a zaklatók, mert nyomon követik a repülőjét.
Fotó: AFP

Mivel Jack Sweeney-t mindig is érdekelte a repülés és a technológia, kézenfekvő volt, hogy készít egy repüléskövető oldalt. A TheAirTraffic.comnak elnevezett honlapján politikusokat, hírességeket és orosz oligarchákat követ, majd az adatokat megosztja a közösségi médiában.     

A rendszer nyilvánosan elérhető adatokra támaszkodik: a járatok rendszeresen közlik, hogy éppen hol tartózkodnak, és ezeket olcsó vevőkészülékekkel bárki érzékelheti.

Sweeney „az átláthatóság és a nyilvános tájékoztatás fontossága” miatt, valamint környezetvédelmi megfontolásból űzi a gazdagokat bosszantó tevékenységét. A magánrepülő használata ugyanis feltárja, hogy mekkora a hírességek utazási karbonlábnyoma.

Jack Sweeney nem sak Taylor Swift, hanem más híres és befolyásos sztárokat is nyomon követ. A közösségi médiában több fiókot is rendszeresített többek között Kim Kardashian, Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg és Donald Trump repülőgépeinek követésére. Mint a BBC-nek elmondta, nem tesz különbséget, bármelyik szupergazdag és hatalommal rendelkező „celeb” repülési adatait kiadja.     

A repüléskövető rendszer segít Taylor Swift zaklatóinak?

Swift szerint a férfi segítséget nyújt a zaklatóinak, akik így bármikor megtalálhatják. Az énekesnő ügyvédjei szerint az egyetemista is tehet arról, hogy a zaklatók könnyebben megtalálják a popsztárt.

Taylor Swift SightingPERTH, AUSTRALIA - MARCH 4: Taylor Swift departs Perth Airport on March 4 2012, in Perth, Australia. (Photo by Faith Moran/GC Images)***Exclusive***4th March 2012Taylor Swift departs Perth for Adelaide on her private jet at  the Perth Domestic Airport in Perth Western Australia © BIG AUSTRALIA/ FAITH MORAN
Az énekesnő rengeteget utazik magángépével.
Fotó: Getty Images

Az egyetemista szerint viszont alapvető közérdek a popsztár repülőgépének pontos helymeghatározása, mivel a közösségi médiában rengetegen igény tartanak rá. Úgy véli, hogy a sok nyilvános szereplése miatt általában is tudható, hogy Swift hol tartózkodik, ráadásul más forrásból még részletesebben is. 

A repülési adatokból ugyanis csak az derülhet ki, hogy ki a repülőgép tulajdonosa és hol tartózkodik az égen, de az nem, hogy ki tartózkodik rajta, vagy hogy ezek az emberek hová utaznak a leszállás után. Lehet, hogy például Swift nincs is a gépen.   

A Meta mindenesetre felfüggesztette az énekesnő repülőgépét nyomon követő Facebook- és Instagram-fiókokat, Swift pedig úgy döntött, hogy eladja a magángépét.

Taylor Swift Grammy-díj történelmet írt – videó

Hatvanhatodik alkalommal rendezték meg a Grammy-díj-átadót. Taylor Swift negyedik alkalommal nyerte el az év albumának járó díjat. A többszörösen díjazott Killer Mike-ot pedig a rendőrség vitte el az eseményről.

 

is kiakadt a fiatalra

Másfél éve Elon Musknak is meggyűlt a baja Sweeney tevékenységével. A milliárdos letiltatta az informatikushallgató azon Twitter-fiókját, amely az ő repülőjét követte. Tette ezt azután, hogy állítása szerint repülési adatainak közzététele miatt történhetett meg, hogy egy zaklató felmászott a járművére, amikor a kisgyermekét szállította. 

A rendőrség azonban megállapította, hogy a garázda Musk biztonsági csapatának egyik tagja volt, és Sweeney fiókjának semmi köze nem volt az incidenshez. Sweeney most már 24 órás késleltetéssel teszi közzé Musk magángépének repülési adatait.        

Amerikai elnökválasztás: ismét Taylor Swift támogatásáért tepernek Bidenék

Egy felmérés szerint az amerikai szavazók majdnem húsz százaléka a Swift által preferált jelöltre szavazna.

 

 

popsztár zaklató magánrepülő Taylor Swift
Kapcsolódó cikkek