Az Egyesült Államok legnagyobb sztárja, az „Eras” koncertkörút bevétele a zeneipar történelmében először haladta meg az egymilliárd dollárt. Világszerte több mint 500 millió követője van a közösségi médiában, az Instagramon csaknem 280 millió. Tavaly Donald Trump után ő volt a legtöbbett keresett személy a Google-on.

Fotó: AFP

Így nem csoda, hogy az idei amerikai elnökválasztáson Taylor Swift akarva-akaratlanul, de része lett a kampánynak. A Redfield & Wilton Strategies Institute nemrégiben végzett felmérésének eredménye szerint az amerikai szavazók 18 százaléka „valószínűleg” a Swift által preferált jelöltre szavazna. 

Szűk többség idején és egy olyan választási rendszerben, amelyben egy maroknyi úgynevezett „billegő állam” dönt arról, hogy ki nyer, ki veszít, Swift támogatása kulcsfontosságú lehet. Az Egyesült Államokban hatalmas közéleti vita robbant ki minderről. A New York Times szerint Biden elnök csapata „aktívan” keresi Swift támogatását.  

Az MSNBC tévéadó felszólította az énekesnőt, „mentse meg Bident”. Obama korábbi beszédírója, Jon Lovett „Pod Save America” című podcastjában figyelmeztetett: „Taylor, az országodnak most szüksége van rád.”  

Összeesküvés-elméletek

A politikai spektrum másik oldalán a republikánusok összeesküvést gyanítanak. A középpontban Swift románca áll az amerikai profi fociliga (NFL) egyik sztárcsapata, a Kansas City Chiefs futballistájával, Travis Kelcével. 

Kelce csapata február 11-én a San Francisco 49ersszel mérkőzik meg a bajnoki címért. Az élsport és a popkultúra legnagyobb alakjai találkoznak itt, Swift minden bizonnyal elkíséri Kelcét élete egyik legfontosabb meccsére.   

Taylor Swift-rajongók Travis Kelce meccsén – összetalálkozik a csúcspop az élsporttal.
Fotó: AFP

A Super Bowl nyomán vad pletykák és spekulációk keltek szárnyra. Vivek Ramaswamy biotechnológiai vállalkozó, aki a közelmúltig republikánus elnökjelölt volt, a Washington Postban azt feltételezi, hogy a Super Bowlt elcsalják; Kelce csapatának győzelme már biztos. 

Mindez azért, hogy a párra irányuló figyelem maximális legyen az országban, így nagyobb lenne a hatása, ha Swift Biden mellé állna a kampányban, ahogy ezt már 2020-ban is megtette. A nagy különbség annyi, hogy akkor 140 millió Instagram követője volt, most ennek a duplája. 

Trump bizalmasa, Jeanine Pirro, a Fox News műsorvezetője a héten felszólította Swiftet, hogy ne szóljon bele a politikába.

A Fox News kommentátora, Jesse Waters pedig egy volt FBI-ügynök kíséretében azt feltételezte, hogy a Pentagon tisztviselői Swiftet úgynevezett „psziopként” (psych-op, a pszichológiai hadművelet rövidítése) – használják a tömegek manipulálására.    

Brian Donovan, a Kansasi Egyetem szociológusa szerint nem szabad alábecsülni Swift befolyását a politikai véleményre. A sztárban a „generációkon átívelő vonzerő az igazán különleges” – mondja Donovan. Jól megfigyelhető ez a koncerteken, amelyeken szülők és gyerekek együtt vesznek részt – mondta a Politicónak. A Swift-rajongók többsége azonban a millenniumi generációhoz tartozik, ahol bőven van még kiaknázatlan tartalék – legalábbis politikai szempontból.    

A legutóbbi elnökválasztáson mindössze minden második 18 és 29 év közötti választásra jogosult szavazott. 

Tavaly szeptemberben arra kérte az Instagramon rajongóit – pártelkötelezettség nélkül –, hogy regisztráljanak szavazni. A vote.org weboldal néhány órán belül 35 ezer új regisztrációt rögzített.