Extra

Órákon belül megzavarodhat az internet és a GPS – közeleg a mágneses vihar, infografikán mutatjuk

Mágneses vihar sújthatja órákon belül a Földet. A geomágneses viharok hatással lehetnek a Föld-közeli pályán és a Föld felszínén lévő infrastruktúrára, potenciálisan megzavarva a telekommunikációt is.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a szerda óta zajló sorozatos napkitöréseket egy szokatlanul erős mágneses napvihar követi péntek este 6 óra körül. A napkitörések és napviharok nem érintik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát, a járatok továbbra is menetrend szerint közlekednek, Ferihegyen nem számítanak pénteken jelentős, a forgalom egészét érintő negatív hatásokra.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a légi járműveken többszörösen védett és alternatív navigációs, illetve kommunikációs rendszerek vannak telepítve, lehetővé téve a biztonságos működést akkor is, ha a mágneses vihar miatt egy-egy műhold jele átmenetileg nem vehető.

A mágneses vihar kiterjedt feszültséget okozhat az energiaellátó rendszerekben, amelyek téves riasztásokat indíthatnak el a biztonsági eszközökön, megzavarhatják a föld körüli pályán lévő műholdakat, valamint meghibásodhatnak a GPS-rendszerek. Becslések szerint ezek a körülmények összesen körülbelül hatvan napig állnak fenn, az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) szerint a tudósok három súlyos mágneses vihart figyeltek meg a jelenlegi napciklus 2019 decemberi kezdete óta – számolt be a New York Post.

Az utolsó megfigyelt súlyos mágneses vihar 2024. március 23-án volt, az utolsó szélsőséges pedig a Halloween Storms volt 2003 októberében

– közölte a NOAA űridőjárással foglalkozó osztálya, az SWPC. Hozzátette, hogy az extrém vihar évekkel korábban áramkimaradásokat okozott Svédországban, és megrongálta a transzformátorokat Dél-Afrikában.

 

Budapest Airpor GPS internet
Kapcsolódó cikkek