Hírek

Maradnak az oroszok és fehéroroszok elleni NOB-szankciók

Az Ázsiai Olimpiai Bizottság által szervezett sporteseményeken sem indulhatnak a két ország sportolói.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyelőre nem tartja időszerűnek a megbeszéléseket az Ukrajnában háborút folytató Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók enyhítéséről vagy feloldásáról.

2014 Paralympic Winter Games - Opening Ceremony SOCHI, RUSSIA - MARCH 07:  The flag of Russia is raised during the Opening Ceremony of the Sochi 2014 Paralympic Winter Games at Fisht Olympic Stadium on March 7, 2014 in Sochi, Russia.  (Photo by Hannah Peters/Getty Images)
NOB
Maradnak az oroszok és fehéroroszok elleni NOB-szankciók.
Fotó: Hannah Peters / Getty Images

Az orosz és fehérorosz állam és kormány elleni szankciók maradnak és maradniuk is kell

– jelentette ki újévi beszédében a 69 éves német sportvezető.

A NOB elítélte, amikor röviddel a pekingi téli olimpia után az orosz haderő – fehérorosz támogatással – bevonult Ukrajnába, és kérte, hogy egyik támadó fél országában se rendezzenek nemzetközi sporteseményt. Ezenfelül a versenyeken, találkozókon nem szerepelhetnek a két ország nemzeti szimbólumai,

a sportolóik pedig a legtöbb sportágban nem indulhatnak a nagy nemzetközi viadalokon.

A közelmúltban ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszatérhessenek a nemzetközi porondra, az Ázsiai Olimpiai Bizottság (OCA) ugyanis azzal a javaslattal fordult a NOB-hoz, hogy az általa szervezett sporteseményeken – semleges színekben – ezek a versenyzők is részt vehessenek. A NOB akkor azt közölte, hogy megvizsgálja a kezdeményezést.

Zelenszkij az orosz sportolók kizárását kéri a NOB-tól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellenzi, hogy orosz sportolók semleges zászló alatt szerepelhessenek a 2024-es párizsi olimpián.

 

NOB Thomas Bach szankciók
Kapcsolódó cikkek