Megint sztrájkolnak a Deutsche Bahn mozdonyvezetői. Kedden a németországi utasoknak jelentős korlátozásokra kell számítaniuk, mert a vészhelyzeti menetrend csak a távolsági vonatforgalom egyötödét biztosítja.

12 March 2024, Lower Saxony, Hildesheim: An empty track at the main station. The German Train Drivers' Union (GDL) has called for another 24-hour strike in the collective bargaining dispute at Deutsche Bahn in passenger and freight transport. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Kihalt állomások, veszteglő szerelvények jellemzik a német vasutat.
Fotó:  Julian Stratenschulte / DPA / AFP

A mostani a Német Mozdonyvezetők Szakszervezetének (GDL) hatodik sztrájkakciója a jelenlegi kollektív tárgyalási fordulóban. Hétfőn a Deutsche Bahn sikertelenül próbálta leállítani a sztrájkot a bíróságon, majd bejelentette, hogy fellebbez a hesseni állami munkaügyi bíróságon. Ám a fellebbezést csak kedden dél körül tárgyalják. Ha a hesseni regionális munkaügyi bíróság úgy dönt, akkor a GDL-nek meg kell szakítania a sztrájkját,  

de a bírósági döntés sem jelentené az utasokra vonatkozó korlátozások azonnali feloldását.

A mostani sztrájk a személyszállításban kedden hajnali 2 órakor kezdődött, s várhatóan 24 órán át tart, amint azt a vasút szóvivője reggel megerősítette. A sztrájk országos, de a regionális közlekedés és a Deutsche Bahn S-Bahn vonatai is érintettek. Az utasoknak még a sztrájk szerdai befejezése után is vonattörlésekre és késésekre kell számítaniuk. Az áruszállításban hétfő este kezdődött a sztrájk.

A konfliktus abban kulminálódik, hogy 

a váltott műszakban dolgozók heti 38 óra helyett csak 35 órát akarnak dolgozni.

Egy moderációs ülésen a Deutsche Bahn kompromisszumos javaslatot ajánlott: 2028-ig két lépésben 36 órára csökkentenék a munkaidőt. A GDL ezt visszautasította. Claus Weselsky szakszervezeti elnök a húsvéti sztrájk lehetőségét is belengette.

Az utasok az aktuális forgalmi helyzetről a DB honlapján tájékozódhatnak.  

A német vasúttársaság az Aktuális közlekedési hírek – Vasúti pótlószolgáltatás (bahn.de) oldalon folyamatosan tájékoztat

Újabb közlekedési sztrájkok bénítják meg Németországot – erre figyeljen, ha utazik!

A vasutasok harmadik alkalommal jelentettek be munkabeszüntetést.