Az év folyamán lassuló ütemben visszaeső forgalom a negyedik negyedévben már növekedésbe váltott, a forgalomcsökkenés minden településkategóriában megmutatkozott és jelentős mértékű volt – derül ki a KSH  Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2023. IV. negyedév címen közölt adatsorából.

lakás
Vidéken és Budapesten is csökkent az adásvételek száma, bár év végére elindult a visszarendeződés / Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

 

Év végére megfordult a tendencia

Két éve 14 százalékkal, a múlt évben további 25 százalékkal esett vissza a lakáseladások száma az egy évvel korábbi, hasonló feldolgozottság mellett megfigyelt adatokhoz képest. 

Bár az adatok beérkezése még nem zárult le, változatlan átfutási ütemet feltételezve a lakáseladások becsült számának visszaesése tavaly

  • az első negyedévben 41, 
  • a második negyedévben 31, 
  • a harmadik negyedévben 15 százalékos volt,
  • viszont a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest már 9,8 százalékkal több lakáseladást regisztráltak, bár a 2021. évi forgalomtól ez még 12 százalékkal elmaradt, de a lassuló ütemű csökkenés az év végére növekedésbe váltott. 
A lakáspiaci forgalom 2021 azonos időszakában százalékában
 

 

Minden településtípus mínuszban volt

Éves szinten 31–34 százalékkal kevesebb lakást adtak el a kisebb településeken és Budapesten, míg a vármegyeszékhelyeken 2023-ban 42 százalékkal kevesebbet értékesítettek, mint 2021-ben.

A vizsgált kategóriák mindegyikében mérséklődött a lakáspiaci visszaesés 2023 vége felé haladva: 2021-hez képest még jelentős volt ugyan az elmaradás, de 2022. negyedik negyedévéhez viszonyítva már mutatkozott némi forgalombővülés. E tekintetben csak a községek képeznek kivételt, ahol mérséklődött az elmaradás, az eladott lakások időarányosan beérkezett száma azonban még nem érte el az egy évvel korábbit.

Mi történt az új lakások piacán?

Mintegy 12 ezer eladásra épült lakásból eddig 3400 adata érkezett be, ezek átlagos ára 57,1 millió forintot tett ki, szemben az 55,7 millió forintos 2022. évi értékkel. 

Az új lakások négyzetméterára országos átlagban 995 ezer forint volt, 

85 ezerrel több, mint egy évvel azelőtt.

Budapesten a négyzetméterár meghaladta az 1,2 millió forintot, a budai hegyvidéki kerületekben ennek kétszeresét is elérte, a pesti belső kerületekben pedig átlagosan 1,5 millió forint körül volt fajlagosan.

  • Budapest XIII. kerületében adták el a legtöbb új lakást, többet, mint a hat, e tekintetben élen álló vidéki városban összesen.

Budapesten 2023-ban 68,2 millió forintba került egy új lakás,

  • 5,4 millióval többe, mint egy évvel korábban.
  • Siófokon a fővárosi átlagáron keltek el az új lakások, ugyanakkor a többi vidéki településen számottevően alacsonyabbak voltak az árak. 
  • Nyíregyházán, ahol nagyobb számban építettek lakást, 570 ezer forintos négyzetméterár mellett egy átlagos új lakás 34 millió forintból volt megvásárolható.

A használt lakások árváltozása

  • Egy használt lakás átlagos ára 28,7 millió, négyzetméterára 437 ezer forint volt 2023-ban. 
  • Budapesten egy használt lakás átlagosan 50,3 millió forintba került, 1,5 millióval többe, mint egy évvel korábban. 
  • A lakások négyzetmétere 885 ezer forint volt, 4,9 százalékkal drágább, mint a megelőző évben. Ez az éves áremelkedés elmaradt a 2022. évi 22 százalékos lakásárdrágulástól. 
A budapesti használt lakások négyzetméterára lokáció szerint
 
  • A fővárosban a családi házak négyzetmétere éves összevetésben enyhén csökkent (mínusz 1,1 százalék), míg a többlakásos épületekben 5,9 százalékkal emelkedtek az árak.
  •  A családi házak piaci pozíciójának romlásával párhuzamosan a főváros családi házas kerületeiben 2023 harmadik és negyedik negyedévében árcsökkenés mutatható ki, míg a nagyrészt többlakásos lakásállománnyal jellemezhető pesti belső és átmeneti kerületekben alig mozdultak el az árak az év eleji szintről.

A balatoni agglomerációban éves szinten 13 százalékkal nőtt a fajlagos lakásár 2023-ban.

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

Egyre markánsabban kettészakad a balatoni a különbség a kereslet minőségében látszik leginkább. A Balaton déli partján kínált ingatlanokat kevesebbre értékelik a vevők, miközben az északi parton öntik a piacra a nyaralókat, ezek kínálata egy év alatt 21 százalékkal nőtt, de az árak ott még így is emelkedtek.

  •  Az éves csúcsot jelentő második negyedévi 738 ezer forintról a negyedik negyedévre 683 ezerre esett vissza a használt balatoni lakások ára.
  • A budapesti agglomerációban a 2023. évi árszint mérsékelten, 2,3 százalékkal haladta meg a 2022. évit, és az év folyamán folyamatosan csökkentek a lakásárak: az első negyedévi 641 ezer forintról a negyedik negyedévre 603 ezer forintra. A budapesti agglomerációban a családi házak négyzetméterára 2023-ban 2,6 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a többlakásos lakóházakban 5,3 százalékkal drágábban keltek el a lakások.
A lakáspiaci árak negyedévenkénti alakulása
 

 

Éves árváltozások

A teljes lakáspiac 2023. évi árszintje 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

A használt lakások éves szinten 5, az újak 11,5 százalékkal drágultak,

mindkét érték elmaradt a korábbi évek gyorsabb ütemű áremelkedésétől. 

Az összevont lakásárindex elérte a 2015. évi bázis 269 százalékát. A használt lakások 265, az újak 300 százalékkal voltak drágábbak, mint 2015-ben – összegezte a KSH.