Csak tavaly 15 százalékkal drágultak a lakóingatlanok Costa del Sol régióban, ahol a tényleges felértékelődés üteme ennél valójában nagyobb, Costa del Sol egyes kedvelt részein az elmúlt két-három évben van, ahol megduplázódtak az árak egyes ingatlantípusoknál – mondta  Czakó László, a spanyolországi letelepedési és ingatlanvásárlási ügyekre szakosodott cég, az Amigo Húngaro Magyar Ügyintéző Iroda ügyvezetője a Világgazdaságnak.

Gestoría Amigo Húngaro
Küldött kép
Spanyolországi ingatlanok: mediterrán életérzés balatoni és budapesti árakon / Fotó: Gestoría Amigo Húngaro

Tavaly a hivatalos statisztikák szerint átlagosan 15 százalékos átlagos áremelkedés ment végbe a felfokozott kereslet hatására Costa del Sol régióban, ahol a legnépszerűbb városokban, mint Málaga, Benalmádena és Marbella, sokszor órák alatt kelnek el az ingatlanok. 

Aki kapja, marja, nincs licit

Különös helyi szokás, de 

a fokozott vevői érdeklődés mellett sincs licit, hiába adnának többet egy-egy eladásra kínált lakásért a vevők,

az első komoly érdeklődővel megállapodnak az eladók. Az egyre többször az „aki kapja, marja” alapon működő lakáspiacon komoly helyismeretre és folyamatos jelenlétre van szükség a jó üzlethez. A tapasztalatlan vásárlók könnyen belesétálhatnak a tipikus csapdába, ott vesznek lakást, ahol nem véletlenül olcsó, ahol sem hosszú távra, de rövid távra sem könnyű kiadni.

Érdemes tisztában lenni a küszöbárakkal, ma már 180 ezer euró alatt nem érdemes nekivágni egy kétszobás lakás megvásárlásába, de 130 ezer euróra minimum szüksége van annak is, aki egyszobás vagy stúdiólakást keres Costa del Solon. A belépőszint az egész régióra érvényes, tény, hogy a legérdekesebb és ingatlanbefektetés szempontjából 

legizgalmasabb városa Málaga, ami mára az európai Szilícium-völgy lett, és a spanyolokat éppúgy vonzza lakóhelyként, mint a digitális nomádokat a világ minden részéről

– osztja meg saját tapasztalatait Czakó László.

Tolonganak a bérlők

A város és a régió dinamikus fejlődése, az egész éves napsütés, a tengerpart és a jó közbiztonság kellőképpen megmutatkozik a lakáskiadás díjában és az ingatlanok kihasználtságában. A minimum 15 százalékos éves felértékelődés mellé az egyes részeken 95 százalékos kihasználtsággal működő rövid távú lakáskiadás profitja kellőképpen csábítóan hat a befektetőkre.

Gestoría Amigo Húngaro
Küldött kép
Czakó László és munkatársai: folyamatosan bővül a stáb a növekvő ügyfélforgalom miatt / Fotó: Gestoría Amigo Húngaro

A hosszú távú, stabil bérlőben gondolkodók is válogathatnak a jelentkezők közül, 

napi 30-40 bérlőjelölt biztosan jön egy új hirdetésre,

valóságos castingot lehet tartani. A bérlőktől az egész éves bérleti díjat előre el szokták kérni, aminek összege folyamatosan emelkedik, nemrég Málagában még havi ezer euróért, jelenleg már kétezer euróért lehet egy jó elhelyezkedésű kétszobás, azaz nappali plusz két hálós lakást kiadni. 

Spanyolország északkeleti részén, jelesül Barcelonában jellemzőbben turistaként,

munkavállalóként vagy tanulóként vannak jelen a magyarok, ingatlanvásárlóként alig, tekintettel az ottani brutális árakra és szigorúan szabályozott, egyre inkább korlátozott bérbeadási feltételekre – tudtuk meg Czakó Lászlótól.

A járulékos költségekkel, mindenekelőtt a vagyonszerzési illetékkel is számolni kell, ami Andalúziában és Costa del Solon jelenleg a vételár 7 százaléka, Valencia tartományban és Costa Blancán pedig 10 százaléka használt ingatlanok esetén. Ehhez pedig még hozzájönnek az egyéb költségek, mint a közjegyző, ügyvéd, földhivatali bejegyzés. 

Gestoría Amigo Húngaro
Küldött kép
A tengerpart közelsége a legnagyobb szorzó a lakáspiacon / Fotó: Gestoría Amigo Húngaro

Ez azonban nem szegi kedvét a vevőknek, akiknek a továbbiakban ingatlanadóval is számolniuk kell évente. Mindkét régió, a magyarok körében jól ismert mesés spanyol városok, Málaga mellett Alicante is közvetlen fapados járattal hetente többször is elérhető.

Az egyes tartományok és régiók között Spanyolországon belül megindokolható, jelentős árkülönbségek vannak, és az adottságok is annyira mások, hogy mindenki talál magának, illetve a céljainak és ízlésének megfelelő választékot. A rendkívül kedvező fizetési feltételek miatt nemcsak a használt ingatlanok, és a különleges hangulatú patinás óvárosok keresettek a vevők körében, hanem az új építésű ingatlanok is.

Tervezőasztalról elkelnek az új lakások

Komoly vonzerő, hogy Costa del Solon a tervezőasztalon érvényes ár a lakás átadásáig nagyjából 30 százalékkal emelkedik, az így elért hozam mellett ráadásul a 6–25 ezer eurós foglaló megfizetése után a vételár 30–50 százalékát kell kifizetni, és ezt sem azonnal, hanem kedvező ütemezéssel, a fennmaradó 50–70 százalékot pedig csak az ingatlan átadáskor kérik. Ráadásul a befizetett összegek egy törvény által meghatározott biztosított számlára kerülnek, így a befektetők pénze sosincs veszélyben.

Gestoría Amigo Húngaro
Küldött kép
Új építésű lakópark Costa del Solon / Fotó: Gestoría Amigo Húngaro

Az Amigo Húngaro iroda tapasztalatai szerint akkora a kereslet az új építésű ingatlanokra is, hogy a legjobb projektekben tervrajzról elkel az ingatlanok 50-60 százaléka, és a bemutatólakás felépítéséig már szinte az összes. Az árak az új építésű ingatlanok esetében is gyorsan emelkednek, fontos, hogy a vásárló jó projektbe szálljon be és jókor.

Egy kétszobás lakást jelenleg Costa del Solon normális, élhető környéken 170-180 ezer eurótól lehet most kapni, ami az esetek egy részében egy nappalis, két hálószobás, két fürdőszobás lakást jelent, ideális esetben terasszal. 

A tengerre rálátást kínáló lakások ára 240-250 ezer eurótól indul a kétszobás kategóriában.

Aki luxuskategóriás átlagos méretű lakást keres, vagy a legkorszerűbb új építésű prémium szintűt, annak ezeknél a belépőszinteknél többet kell költenie. Costa del Solon egy kétszobás új építésű modern lakást 400-500 ezer euróért lehet most venni, igazán exkluzív elhelyezkedéssel és környezetben, pazar tengeri kilátással pedig  700-900 ezer euróért. 

Az árakat ott is nagyban befolyásolja az épület és a lakás állapota, de még inkább az, hogy melyik városrészben van, és 

a tengerhez való közelség és a tengeri kilátás az egyik legnagyobb szorzó

– derül ki a szakértő elmondásából.

Nyaraló és befektetés egyben

Lakásvásárlásnak vagy -kiadásnak magánszemélyként sincs semmilyen akadálya, Diána több ok miatt mégis cégalapítás mellett döntött. Marketingkommunikációs és ingatlanhasznosító vállalkozása lett a spanyol cégének fő tulajdonosa, a két cég tevékenységi köre is azonos.  A cégalapítás Spanyolországban is több időt és energiát igényel, mint magánemberként ingatlan vásárolni, de még így is az első ingatlanok megtekintésétől számított három hónapon belül birtokba vehették befektetésnek és családi nyaralónak választott lakásukat Costa del Sol egyik leghangulatosabb városában, Benalmádenán. Az ügyintézés során jártak bankban, közjegyzőnél, könyvelőnél, a helyi adóhivatalban, az önkormányzatnál és a rendőrségen is. Jóllehet Diána párjának anyanyelve spanyol, néha a profi nyelvismeret sem lett volna elég, ha nincs, aki a helyi szabályokat és a folyamatokat jól ismerve segíti spanyol ingatlanvásárlásukat.