A lakók számára kedvezően zárulhat a fejlesztő Duna Terasz Grande (DTG) Kft. és a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. közötti elszámolási vita, amelynek nyomán nem költözhettek be újonnan felépített otthonaikba. Az ügy ezerötszáz tulajdonost, illetve lakót érint, akik lassan egy éve, az ingatlanok majdnem teljes árát megfizetve, vagy a hitelezését elintézve várják, hogy mikor költözhetnek végre be új, Duna-parti otthonaikba. Sokaknak az jelentett még nehezítő tényezőt, hogy az OTP bank a két nagy cég közötti elszámolási vita miatt nem folyósította a hitelt azoknak, akik az említett lakóparkban vásároltak lakást.

Jogi patthelyzet a Duna Terasz körül – elmozdulás látszik
Fotó: Duna Terasz / Facebook

A jogi patthelyzet röviden: a Duna Terasz szerint óriási hiányosságok voltak a kivitelezésben, a KÉSZ szerint pedig a hátramaradó tízezer hiba nem is értelmezhető. A két vállalat végül bíróságra vitte az ügyet. A Duna Terasz azért, hogy rendőri segítséggel vegyék vissza a KÉSZ Zrt.-től az épületet, a KÉSZ pedig azért, hogy bebizonyítsa, jogosan tartja birtokában a beruházás területét az elszámolás lezárásáig. A helyzet egyértelmű károsultjai a lakók, akik nem költözhettek be új otthonaikba és akik a hónap elején demonstrációt is szerveztek ügyük megoldása érdekében. Petíciót indítottak és Lázár János építési és közlekedési minisztert is megkeresték. A vevők felvonultak a cégcsoport székháza elé is és a KÉSZ csoport az ügy előmozdítására kompromisszumos ajánlatot tett. Ez kedvezményes lakásbérleti lehetőséget jelent a a KÉSZ csoport által fejlesztett új építésű budapesti lakóingatlanban arra az időre, amíg az új, megvásárolt lakásokat birtokba nem vehetik a vásárlóik.

A KÉSZ csoport korábbi nyilatkozatában arra kérték a Duna Terasz Grande Kft.-t, hogy az elszámolási vita tárgyát képező összeget helyezze letétbe egy független letétkezelőnél. (Az összeg letétbe helyezésére azért van szükség, mert jelenleg nem biztosított, hogy a Duna Terasz Grande Kft. megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik.)

A Magyar Építők arról írt, hogy a kivitelező megkezdi a terület átadását, a fejlesztő Duna Terasz Grande Kft.-vel fennálló elszámolási vita rendezését továbbra is folytatják. A KÉSZ Építő Zrt. a szaklapnak közleményt juttatott el, amelyben azt írták, nem várják meg a tizenöt napos előírt határidőt, előbb levonulnak a munkaterületről. A beruházás megkezdése óta az építőipari árak a KSH statisztikája alapján 56%-kal emelkedtek, a Budapest XIII. kerületében a lakásárakban hasonló emelkedés történt – emeli ki a közlemény, kitérve arra, hogy a fejlesztő egyoldalú teherviselésre kötelezte őket. Szerintük a megfelelő szabályozás híján bármilyen, a szükséges anyagi forrással nem rendelkező hátterű beruházó megkezdhet egy akár a Duna Terasz Grande lakóparkhoz hasonló méretű projektet. Éppen ezért a KÉSZ csoport figyelemfelhívási céllal javaslatot nyújtott be az Építési és Közlekedési Minisztérium felé, amelyben indítványozza egy keretrendszer létrehozását legalább a lakás célú ingatlanfejlesztések szabályozására. Bár a cég vállalkozói oldalról közelíti meg a szabályozási kérdést, járulékosan egy leendő új keretrendszer azok dolgát is könnyebbé teheti, akik egy elszámolási vitáról a legkevésbé sem tehetnek: a leendő lakókét, akik új építésű ingatlan vásárlása mellett döntenek.