Az idei év első hónapjában újraéledt a lakáspiac a tavalyi megtorpanás után, legalábbis erre utalnak a legfrissebb januári adatok derül ki az Ingatlan.com kereslet-kínálati összesítőjéből, amely több mint 500 ezer érdeklődés és 400 ezer ingatlanhirdetés alapján mutatja be a januári folyamatok éves változását.

DSC_3209
20201009 GyőrÚjra 5 százalék a lakásáfa Tarcsay Utca 27Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld  20201009 Győr
Újra 5 százalék a lakásáfa Tarcsay Utca 27
Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Érezteti hatását a szegedi BYD-, a debreceni CATL- és BMW-beruházás

2024 januárjában országszerte jelentősen, 20 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránti kereslet, igaz, a 2022 elején mért szinttől még így is elmarad.

Kiugróan, 30-54 százalékkal emelkedett a kereslet Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben.

Ezek egyértelműen 

A friss adatokból az is látszik, hogy a kínálatbővülés egyre inkább lassul, januárban ugyanis több mint 31 ezer lakást és házat hirdettek meg eladásra, ami megegyezik a tavaly januári friss kínálat nagyságával. 

„Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a kínálat rendre 25-30 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Január végén 215 ezer eladó és kiadó ingatlan szerepelt a kínálatban, amely az egy évvel korábbi 195 ezerhez képest csak 11 százalékkal több. A kínálat bővülésének a lassulása arra utal, hogy

az idén éledező kereslet elkezdte felszívni az ingatlanokat a piacról

mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, az eladó lakóingatlanokra érkező több mint 300 ezer januári érdeklődés 20 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet.

A piacon megjelenő több vevő ellenére az árak viszont még nem emelkedtek. 

Országos átlagban lényegében stagnálásnak a lakásárak, ami abból a szempontból érthető, hogy a múlt év januárjához képest ugyan nagyobb a kereslet, de 20 százalékkal még mindig elmarad a 2022. januári szinttől magyarázta Balogh.

Beesett a kereslet, stagnáltak az árak tavaly

Szomorú éve volt az szektornak 2023, miután kilenc éve tapasztalt mélypontra apadt a lakáspiac teljesítménye. Számszerűsítve: a 2022-es több mint 130 ezer adásvétel után tavaly legfeljebb 110 ezer tranzakció volt, amire utoljára 2014-ben volt példa. Vásárlói szempontból kedvező volt ugyanakkor, hogy a korábbi években látott drágulás megállt, és ezt alátámasztották az Ingatlan.com lakásárindexének adatai is. Eszerint 2023-ban a lakásárak országosan csupán 1 százalékkal nőttek, lényegében stagnáltak, míg 2021 és 2022 vége között még 20 százalékos volt az áremelkedés.