Közélet

Öt ügyész faggatta Gyurcsányt - másokat is telefonon kerestek meg

Kedden este nyolctól három órán keresztül faggatták a Zuschlag ügyben a kecskeméti ügyészségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt.

Kedden napközben Szabó Ferenc főügyész-helyettes még sajtótalálgatásnak nevezte azt a tanúkénti meghallgatásra beidézendő politikusok neveit tartalmazó névsort, mely megjelent a Zuschlag-ügyben. A „sajtólistán” a miniszterelnök neve is szerepelt. Ezzel párhuzamosan Gyurcsány Ferenc kedden egy sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy állítólag meghallgatják őt tanúként Zuschlag János és társainak ügyében, még „lebegtette” a választ, és így felelt: „Állok rendelkezésre, ha meg kívánnak hallgatni”.

Ehhez képest néhány óra múlva, nem sokkal este nyolc előtt hatalmas, fekete Audi kanyarodott be a kecskeméti Mátyási utcába. Nem hajtott be az ügyészség zárt udvarába – noha erre lehetősége lett volna – hanem leparkolt a börtön oldalában. Szemben a kecskeméti városi ügyészség bejáratával. Gyurcsány Ferenc, valamint egy testőr szállt ki a kocsiból és bementek az ügyészségre. A kihallgatást – mint utólag, biztos forrásból megtudtuk – már a múlt hét végén, tehát jóval a félrevezető keddi nyilatkozatokat megelőzően eltervezték. Gyurcsány Ferenc éjjel 11 óra körül távozott az ügyészség épületéből, majd a napilapok lapzártája, és az esti híradók után Daróczi Dávid kormányszóvivő kiadott egy közleményt. Eszerint „a miniszterelnök fontosnak tartja, hogy kiderüljön az igazság. Ezért, korábbi nyilatkozataival összhangban, a lehető legteljesebb körűen együttműködik a nyomozó hatósággal”. Gyurcsány Ferenc a kecskeméti ügyészeknek elmondta: sportminiszterség alatt, 2003. május 19. és 2004. október között, minden tekintetben az akkor érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően kívánták meghozni a döntéseket. Szabálytalanságról tudomása nem volt.

Az éjszakai kihallgatásra a Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes telefonon idézte be Gyurcsány Ferencet. Erre – azaz a „rövid úton”, telefonon idézésre - a Büntetőeljárási Törvény lehetőséget ad, és bevett gyakorlat az ügyészségeken. A jogkövetkezménye ugyanaz, mint az írásos idézésnek. Ha nem jelenik meg a tanú, akkor rendbírsággal sújtható, és elővezethető. Gyurcsány Ferenc – akinek kérésére tették késő estére a kihallgatást kedden – azonban időben megjelent. Ügyvédet nem hozott magával, noha ehhez joga lett volna. Testőre nem mehetett be vele a kihallgatásra, amelyet öt ügyész jelenlétében tartottak meg a kecskeméti vezetőügyész irodájában. Információink szerint rendkívül részletes, alapos kihallgatás volt, amelyben eleinte érezni lehetett, hogy nem került még hasonló szituációba a kormányfő. A Zuschlag-ügy „specialitása” amúgy, hogy minden kihallgatás három ügyész jelenlétében zajlott eddig: ez a „csapat” egészült ki ezúttal az ügyészség két vezetőjével.

A miniszterelnök utóbb úgy nyilatkozott a meghallgatásáról, hogy rendkívül korrekt és tárgyszerű körülmények között zajlott. Az egyik reggeli televízió műsorban pedig elmondta: nem tudott arról, hogy az általa vezetett tárcánál fiktív alapítványoknak fizettek volna ki jelentős, milliós támogatásokat úgy, hogy azzal a kedvezményezettek nem tudtak elszámolni.

- Gyurcsány Ferenc kihallgatására azért volt szükség, mert „papíron” jól ismerjük ugyan a minisztériumi pályáztatásokat, illetve azok elbírálásának rendjét, azonban kellett olyan tanúvallomás is, amely belülről ismeri mindezt – mondta szerdán Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes. – A telefonos idézésről pedig annyit, hogy ennek az ügynek a legtöbb tanúját telefonon idéztük. Nem árulok el titkot, ha elmondom, hogy a kormányfő kihallgatását újabb személyek kihallgatása fogja még követni. De a nevüket továbbra sem közlöm előre a sajtóban.

AS Network - Miklós László-->

Kapcsolódó cikkek