Bár szinte minden bevétele a turizmusból származik, Velence lakói kezdik megunni, hogy évente több tízmillióan járják be a történelmi utcákat. A polgármester által múlt héten bevezetett belépési díjat pedig heves tiltakozás fogadta, mivel az a tömegeken nem fog csökkenteni, a bevétel pedig nem lesz elég a süllyedő város megmentésére – írta a CNBC.

velence
A velencei lakosokat felháborította szeretett városuk vidámparkosítása / Fotó: AFP

Velence nemcsak süllyed, hanem zsugorodik is: míg az 1970-es években a város központi szigete és történelmi központja, a Centro Storico mintegy 175 ezer lakosú volt, addig tavaly ez a szám 50 ezer alá csökkent. Ami viszont folyamatosan növekszik, az a turizmus – tavaly például 20 millióan látogattak a két négyzetkilométeres városrészre –, amely a gazdasági nyomás miatt folyamatosan kiszorítja a helyieket, és ma már több hotelt és kiadó szobát lehet itt találni, mint lakást.

Emiatt múlt héten a városvezetés elindította az új belépési rendszert, amelyen keresztül a turistáknak 5 eurót kell fizetniük, ha meg akarják látogatni Velencét.

A helyiek azonban nincsenek elragadtatva az egy évvel ezelőtt bejelentett projekttől, amelynek április 25-i indítását mintegy ezer tüntető fogadta a polgármesteri hivatal előtt, akik végül a rohamrendőrökkel is összecsaptak.

A belépési díj kritikusai számos aggályuknak adtak hangot annak ellenére, hogy az intézkedés részben a Velence élhetőbbé tételét szolgálja:

  • a belépők miatt gyakorlatilag egy „vidámparkban” kellene lakniuk
  • 5 euró nem fog senkit sem elriasztani a látogatástól;
  • a díjak pedig arra ösztönöznék a városvezetést, hogy még jobban ösztönözzék a turizmust;
  • a tervek szerint például az Airbnb-szabályokon is enyhítenének, valamint a gigászi sétahajókat is visszaengednék a lagúnába.

Szinte az egész város ellene van, beleértve a turizmussal foglalkozókat is. A tömeget létszámkorlátozással lehetne csökkenteni, nem pedig egy belépődíjjal, amit Disneylandben megértünk, de itt elfogadhatatlan

– nyilatkozta a Guardiannek Matteo Secchi, a projekt ellen tiltakozó lakosok szervezetének vezetője.

Túl sok a turista Olaszországban, lassan képtelenség kezelni a tömeget

Idén annyi turista érkezhet Olaszországba, mint még soha. A látogatók megnövekedett száma kedvez ugyan a turizmusszektor szereplőinek, a helyi lakosok viszont szenvednek. Jönnek a tiltások és a szigorító intézkedések.

Az kétségtelen, hogy a belépői rendszer sikeres lesz, mivel már az első napon 113 ezren regisztráltak, és 16 ezren ki is fizették az 5 eurós díjat. A többiek azonban helyi lakosok, diákok és itt dolgozók voltak, vagy szállodai tartózkodás miatt mentesültek alóla.

A 2019 óta tervezett program egyelőre kíséreti fázisban van, s bár eredetileg különböző díjstruktúrákról volt szó – a magasabb, többnapos jegyektől a diák- és nyugdíjas-kedvezményekig –, jelenleg csak az adminisztratív költségeket fogja fedezni.

A lakossági csoportok szerint azonban, ha már mindenképp be kell vezetni, a rendszernek elsősorban a város restaurálását és az éghajlatváltozás hatásai elleni védelmet kellene finanszíroznia.

Ehhez hasonló projektek a világ minden táján működnek, a barcelonai Guell parktól kezdve a belize-i nemzeti parkokon át Bali kulturális és természeti örökségeiig. Ám Velence lenne az első város, amely bevezetne egy ilyen rendszert, ez pedig jelentős jogi kihívásokat vonhat maga után a közterületek szabad használata szempontjából.

Így vetne véget Velence a turistaáradatnak: jön a kötelező regisztráció és az öteurós jegy

Velencébe évente több mint húszmillió látogató érkezik. A kötelező belépőjegy kísérleti fázisban április 25-től, a városvédő Szent Márk ünnepnapján lép életbe.