Közélet

Bálnavédelem és űrkutatás: nem kidobott pénz - magyarázat a KVM-től

A Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztérium két közleményben is reagált az elmúlt napokban őt ért vádakra, miért vesz Magyarország részt olyan külföldi szervezetek munkájában, mint a Nemzetközi Bálnavadászati Szövetség, illetve miért képviselteti magát a kormány űrkutatási konferenciákon.

Az egyik közlemény szerint messze nem olyan különös dolgog a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságban (IWC) a tagságunk, mint az első hallásra tűnhet: az több tagállama, így Ausztria, Nagy-Britannia és Németország is szorgalmazta hazánk csatlakozását. Minket követve azóta Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Ciprus is csatlakozott az egyezményhez, és részt vesznek az IWC munkájában.

"Magyarország érdeke is, hogy évről évre sikerüljön megszavazni a bálnavadászati tilalom fenntartását" - mondta Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, kiemelve a globális klímaváltozás, Földünk ökoszisztémájának és a közös világörökségnek a fontosságát. A Bizottságban minden tagországnak egy szavazata van; a szavazati jogot az ún. “bálnavadászati biztos” útján, az ülés helyszínén lehet gyakorolni.

A közlemény kiemeli, hogy a felsorolt országok közül egyedül Szlovákia az, ahonnan ugyanúgy csak egyetlen fős delegáció vesz részt az ülésen, mint hazánkból.

Meglepően hangozhat, de az űrkutatás is a környezetvédelmi miniszter reszortjába tartozik - kormányrendelet utalja azt oda. Egy másik közleményben a tárca kihangsúlyozza, hogy 2007-ben az összesen 2,9 millió forint értékben megvalósult 9 utazásból szakmai konferencia 1 db volt, a többi magas szintű állami képviselet, bizottsági üléseken való kötelező részvétel.

"Az ENSZ üléseken való részvétel EU-tagságunkból adódó kötelezettség", akárcsak az EU K+F keretprogram bizottsági ülésein való megjelenés. Valószínűleg kevesen tudják, hogy Magyarországot viszonylag szoros kapcsolatok fűzik e szervezetekhez: például az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) jelenlegi 69 tagja közül Magyarország alapító tag, és jelenleg is országunk adja annak első alelnökét - Both Előd személyében, aki a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője is egyben.

"Nem minden befektetésnek látjuk azonnal anyagi hasznát, a legtöbb eredményt éveken keresztül tartó kutatásnak kell megelőznie, ilyen jellemzően az űrkutatás is" - hangsúlyozza a közlemény.

A KVM azután tájékoztatta a VGO-t a fentiekről, hogy Révész Máriusz ellenzéki képviselő a napokban kijelentette: a kancelláriaminisztertől vár választ arra a kérdésre, hogy kormánytisztviselők miért utaztak 813,5 millió forintért külföldre 2007-ben, firtatva az ország bizonyos nemzetközi konferenciákon való részvételét.

Kapcsolódó cikkek