A szükségesnél jóval több aláírást gyűlt össze ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni a Covid-igazolványok használatának eltörléséről és a válságstáb járvánnyal kapcsolatos döntéseinek átruházásáról a parlamentre - jelentette be hétfőn Nikola Grmoja horvát parlamenti képviselő, a népszavazást kezdeményező ellenzéki Híd Függetlenek Listája (Most) alelnöke. 

Fotó: MTI/AP

Grmoja kiemelte: a „Döntsünk együtt!” kezdeményezésre, amely a Covid-igazolványok használatának eltörlésére irányul, 410 ezer 533, a válságstáb döntési jogának korlátozására vonatkozó, „Elég volt!” nevű indítványra 409 ezer 219 aláírást gyűjtöttek össze a szükséges 368 ezer 867 helyett. 

A dokumentumokat a párt képviselői hétfőn hivatalosan is átadták Gordan Jandrokovic házelnöknek. 

Marija Selak Raspudic, a Híd parlamenti képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott: a kezdeményezést nem politikai haszonszerzés céljából indították. Úgy vélte: a Covid-igazolványokat úgyis még azelőtt megszüntetik, hogy kiírnák az erről szóló népszavazást. 

A lényeg, hogy mielőbb megszűnjön az, ami nem logikus és diszkriminatív, vagyis a Covid-igazolvány használata Horvátországban

– mondta. 

Ami a válságstáb döntéseit illeti a járvány kezelésével kapcsolatban, arról a parlamentnek kell döntenie, kétharmados többséggel – tette hozzá. Jandrokovic a folyamatról elmondta: a népszavazás kiírására irányuló kérelmet először megvitatják a parlamentben, majd felkérik a kormányt, hogy ellenőrizze, a kezdeményezőknek sikerült-e elegendő aláírást összegyűjteniük a referendum megrendezéséhez. 

Elegendő számú érvényes aláírás esetén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága dönt a népszavazás kiírásáról, de kikérheti az Alkotmánybíróság véleményét is arról, hogy a népszavazás kérdése összhangban van-e az alkotmánnyal. Ebben az esetben az Alkotmánybíróságnak harminc napja van arra, hogy véleményt mondjon, elrendelje a népszavazást vagy elvesse a kezdeményezést – húzta alá Jandrokovic.