Hamarosan pont kerülhet az ukrán igazságszolgáltatás egyik legsötétebb fejezetének végére: a legkorruptabbnak tartott egykori ukrán bíró, Pavlo Vovk ügye ugyanis átkerült a legfelsőbb korrupcióellenes bírósághoz. Az ügyet korábban éveken keresztül akadályozták Vovk ismerősei, lefizetett ügyészei és lekenyerezettjei, több letartóztatás is történt ezzel kapcsolatban.

A Kyiv Independent című lap cikke szerint Vovk maga volt a megtestesült igazságtalanság és törvénytelenség Ukrajnában. Gyakorlatilag egy maffiahálózatot épített ki az ukrán bíróságokon. Annak ellenére, hogy már évek óta próbálják bíróság elé állítani, saját bírósága, amelyet ő vezet, továbbra is ülésezhet: áprilisban kezdték meg újra a munkát, miután februárban kénytelenek voltak leállni az orosz invázió miatt. 

The Statue of Justice symbol, legal law concept image alaptörvény módosítás
Fotó: Shutterstock

A bíró ellen több hangfelvétel is bizonyítékul szolgál, amelyeken törvénytelen utasításokat ad, vagy éppen kenőpénzekről tárgyal. Ennek ellenére sem sikerült eddig bíróság elé állítani, pedig először 2020-ban vádolták meg. Az ügyet viszont többször elkaszálta Ukrajna főügyésze, Irina Venediktova, aki a lap szerint Volodomir Zelenszkij egyik legfőbb támogatója. 

A Kyiv Independent szerint éppen emiatt, vagyis Zelenszkijék hozzájárulásával sikerült eddig elkerülni Vovknak a börtönt. Az Ukrainska Pravda című lapnak nyilatkozó forrás szerint Zelenszkij és Vovk még 2019-ben találkoztak, amikor arról tárgyaltak, hogy a bíró csatlakozzon az elnöki stábhoz. Tavaly pedig az államfő egy Vovk bíróságát támogató törvényt szeretett volna rendkívüli eljárásban elfogadtatni a parlamentben, ám annak ellenére is elbukott ez a kezdeményezés, hogy Zelenszkij párja többségben van a törvényhozásban. 

Kérdéses, hogy ezek után mi lesz majd Vovk sorsa, ám arra kevesen mernek fogadni, hogy végül mégis rács mögé kerül.