Az ukrán erők parancsot kaptak arra, hogy vonuljanak ki az orosz ostrom alatt álló Szeverodonyeckből – jelentette be pénteken Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója.

A kelet-ukrajnai város szerinte gyakorlatilag romhalmazzá vált: a teljes infrastruktúrát lerombolták, a házak 80 százalékát megsemmisítették vagy le kell bontani – írta a Telegram közösségi oldalon.

Semmi értelme sincs, hogy az erők azokban az állásokban maradjanak, amelyeket hónapok óta bombáznak

– emelte ki Hajdaj.

Ukrainian troop ride a tank on a road of the eastern Ukrainian region of Donbas on June 21, 2022, as Ukraine says Russian shelling has caused "catastrophic destruction" in the eastern industrial city of Lysychansk, which lies just across a river from Severodonetsk where Russian and Ukrainian troops have been locked in battle for weeks. - Regional governor Sergiy Gaiday says that non-stop shelling of Lysychansk on June 20 destroyed 10 residential blocks and a police station, killing at least one person. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A város elfoglalása kulcsfontosságú lehet a Donyec-medence fölötti ellenőrzés átvételéhez, amely az Ukrajna ellen februárban indított orosz háború egyik központi törekvése.

Hajdaj azt is bejelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Liszicsanszk térségében. A közeli Mikolajivka falu fölött viszont az orosz erők vették át az ellenőrzést – ismerte el a kormányzó.