Oroszország 600 millió dollár értékű acélt lopott az ukrajnai gyárakból és kikötőkből, olyan termékeket is, amelyeket már az európai ügyfelek előre kifizettek, így nemcsak Ukrajnát, de Európát is megkárosították – mondta a mariupoli Metinvest, Ukrajna legnagyobb acélipari vállalatának vezetője a BBC-nek. A cég vezérigazgatójának elmondása szerint az ellopott acélt Oroszországba szállították és továbbértékesítették, egy részét a belső piacokon, valamint afrikai és ázsiai országokban, de könnyen juthatott a lopott termékből európai piacokra is.

2469787 Ukraine, Marioupol. 06/01/1981 The open-hearth shop of the Zhdanov Metallurgical Works "Azovstal" (now Azovstal Metallurgical Integrated Works) in Mariupol. Vladimir Perventsev/Sputnik (Photo by Vladimir Perventsev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Vladimir Pervencsev / Szputnyik via AFP

A Metinvest tulajdona a mariupoli Azovstal, amely testvérgyárával, az Iljiccsel együtt Ukrajna acéltermelésének 40 százalékát adta. A vállalat dokumentálja a lopásokat, és nemzetközi bírósághoz fordul az üggyel, bár ennek sikere igencsak kétséges. A BBC több szakértőt is megkeresett azzal, hogy számíthat-e bármilyen kompenzációra a vállalat, arra azonban igen kevés esélyt látnak a szakemberek, hogy bíróság elé lehetne vinni egy országot, amellyel egyébként épp háborúznak. A Kreml nem kommentálta az ügyet.

MARIUPOL, UKRAINE - JULY 07: A view of damage at Azovstal steel plant in the Ukraine's port city of Mariupol which is under control of Russian forces after long conflicts, as Russia-Ukraine war continue on July 07, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Stringer / Anadolu Agency via AFP