Közélet

Így reagált a világ a Lengyelországban becsapódó rakétákra

A lengyelországi területet elérő rakéták miatt ül össze a lengyel állam és kormányfő. NATO-területet értek ugyanis rakéták.

Az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) hívott össze rendkívüli tanácskozást Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

'Bear 22' joint military exercises in Poland
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának a tagjaival tanácskozik a válsághelyzet miatt – mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A médiát a szóvivő felszólította, hogy ne tegyen közzé meg nem erősített információkat, a tanácskozáson az illetékes szolgálatok hiteles információkkal szolgálnak, ezeket sajtókonferencián fogják nyilvánosságra hozni – tette hozzá Müller.

Korábban a lengyel Radio Zet a honlapján és a Twitteren arról számolt be, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, miután két rakéta csapódott be egy gabonaszárítóba.

Egy amerikai vezető hírszerzési tisztviselő az AP számára megerősítette, hogy orosz rakéták érték Lengyelországot, amely az és a tagja is. A támadásra reagálva Artis Pabriks lett védelmi miniszter részvétét fejezte ki a Twitteren, és felhívta a figyelmet, hogy a NATO területén értek földet orosz rakéták. Majd közölte, Lettország Lengyelország mellett áll, és elítéli ezt a bűncselekményt.

Az észt külügyminisztérium is megszólalt a támadás kapcsán a Twitteren. Észtország kész a NATO területének minden centijét megvédeni, és tárgyalnak Lengyelországgal és más szövetségeseikkel – közölték.

Magyaroroszágon Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot a kérdés megvitatására. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Az eset kapcsán megszólalt Garry Kaszparov egykori sakkvilágbajnok és száműzött orosz ellenzéki aktivista is, aki szerint Oroszország teszteli ezzel a lengyeleket, ahogy az MH-17-es repülő lelövésekor is azt figyelte, milyenek a reakciók.

A célpontjai ellencsapást vagy vizsgálatot jelentenek be?

– ez érdekli Putyint Kaszparov szerint.

 

 

rakétatámadás Lengyelország NATO
Kapcsolódó cikkek