Sajnálkozását fejezte ki a Románia schengeni csatlakozásával szembeni osztrák vétó miatt az ország elnöke, Alexander Van der Bellen is. A politikus pénteki szavai szerint Ausztria ugyan rendkívül nehéz helyzetben van a menekültek és a bevándorlók áradata miatt, ám nem látja a kapcsolatot e probléma és a román, illetve bolgár schengeni csatlakozás között.

Alexander Van der Bellen
Fotó: EXPA /APA-PictureDesk via AFP

A szlovéniai úton tartózkodó Van der Bellen sajtótájékoztatón közölte, hogy szerinte a két ország csatlakozásának megakadályozása nem változtat az Ausztriában kialakult helyzeten, ugyanakkor az európai politikában Ausztria nem szerzett barátokat a döntéssel.

A politikus szerint az osztrák gazdaság fogja megfizetni a lépés árát, egyrészt az országba érkező román turisták számának csökkenésével, másrészt a Romániában jelen lévő osztrák márkák bevételein keresztül – olvasható a Puls24 összefoglalójában.

Az osztrák álláspont megosztottságát jelzi, hogy a vétót bejelentő néppárti belügyminisztert, Gerhard Karnert a kisebbik koalíciós párt, a Zöldek is kritizálta, jelezve, hogy nem ért egyet a döntéssel. Ez persze annyira nem meglepő, hiszen az elnökválasztáson függetlenként induló Van der Bellent a zöldek támogatták a választáson.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter egy ma megjelent interjúban azt mondta, maga is nagyon mérges azért, ahogyan a dolgok alakultak.