Emmanuel Macron francia elnök vacsorán látta vendégül hivatalában csütörtök este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, ahol a két politikus kifejezte azon szándékát, hogy közösen munkálkodjanak Irán destabilizációs tevékenységével szemben a Közel-Keleten, és Teheránnak az Oroszországnak nyújtott támogatása ellen az ukrajnai háborúban – jelezte a francia elnöki hivatal.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

A két politikus az iráni atomprogram fejleményeit is megvitatta és elítélte, Netanjahu pedig arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni az Iránnal és a meghosszabbított karjaival szembeni elrettentést a Közel-Keleten – közölte az AFP hírügynökséggel a párizsi izraeli nagykövet.

A perzsa állam a tavalyi év végén megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében, ami a fegyverminőségű anyaghoz szükséges kilencvenszázalékos tisztaság alatti, de meghaladja a 20 százalékos tisztaságot, amelyet a nagyhatalmakkal kötött 2015-ös megállapodás előtt termelt. Ez utóbbi egyezség a dúsítást 3,67 százalékban korlátozta.

Netanjahu szerint az atomprogram katonai céljai mellett Teherán helyi milíciákra támaszkodva igyekszik destabilizálni a térség országait, Libanontól Jemenig.

A francia elnök hangsúlyozta, hogy az Ukrajnával szembeni orosz agresszió támogatásával újabb szankciók és növekvő elszigeteltség várhat Iránra – derül ki az Élysée-palota közleményéből, miközben Izrael azt reméli, hogy az iráni szerepvállalás egy európai konfliktusban arra ösztönzi az európai országokat, hogy határozottabban lépjenek fel Teheránnal szemben. Az ukránok és szövetségeseik szerint Oroszország iráni gyártású drónokat is használ a háborúban, amelyek jelentős károkat okoznak az energetikai és polgári célpontokban.

Macron kifejezte Franciaország teljes szolidaritását Izraellel a terrorizmus elleni küzdelemben, utalva az egy héttel ezelőtti, hét halálos áldozatot követelő kelet-jeruzsálemi merényletre. Mindezek mellett felhívta a figyelmet az erőszak fokozódását kiváltó intézkedésekre és 

kifejezte határozott szembenállását a jövőbeni palesztin állam lehetőségét aláásó ciszjordániai zsidó telepek bővítése kapcsán.

Ugyanakkor üdvözölte a kapcsolatok rendeződését Izrael és a térség több állama között, ám szót ejtett arról is, hogy ez csak az izraeli–palesztin konfliktus megoldásához vezető politikai folyamat újraindulásával lehet teljes.

Az izraeli miniszterelnök szombat estig marad Párizsban, ahol találkozik vezető üzletemberekkel, valamint a zsidó közösség vezetőivel.