Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi rámalláhi tárgyalásán elítélt minden olyan lépést, amely akadályozza a kétállami megoldás megvalósulását, vagyis az önálló palesztin állam létrejöttét Izrael mellett.

Blinken tegnap az izraeli vezetőkkel tárgyalt. Fotó: Debbie Hill / AFP

Sajtótájékoztatójukon az amerikai külügyminiszter felszólította mind Izraelt, mind a palesztinokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a biztonsági feszültségek enyhítésére.

Szavai szerint a kétállami megoldást akadályozó lépések közé tartozik például a ciszjordániai zsidó telepek bővítése, palesztinok kilakoltatása és házaik lerombolása, a szent helyek történelmi státuszának megváltoztatása. Blinken figyelmeztetett, hogy a palesztinoknak egyre rosszabbak a kilátásaik, és követelte ennek a helyzetnek a megváltoztatását. 

Nem lesz biztonság a térségben a palesztinok jogainak folyamatos semmibevételével!

– jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök. Hozzátette: kész együttműködni az Egyesült Államokkal és más országokkal is az izraeli–palesztin politikai párbeszéd megújítása érdekében, és felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a nemzetközi jogot sértő akcióival. Blinken az eseményen bejelentette, hogy Washington 50 millió dolláros segélyt ad a palesztinoknak az ENSZ-en keresztül.

Blinken nagyon feszült időszakban érkezett izraeli és ciszjordániai látogatásra, mivel az izraeli hadsereg egy múlt heti dzseníni rajtaütésk megölt kilenc palesztint, majd egy nappal később egy palesztin merénylő agyonlőtt hét izraelit egy zsinagógánál Jeruzsálemben. Abbász a tragikus dzseníni razziára válaszul bejelentette akkor, hogy a Palesztin Hatóság leállítja az Izraellel folytatott biztonsági együttműködést, de ezt várhatóan nem váltja valóra. 

Antony Blinken kétnapos izraeli útján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Eli Kohen külügyminiszterrel és Jichák Hercog államelnökkel tárgyalt. Kedden, még Rámalláhba indulása előtt egyeztetett Joav Galant védelmi miniszterrel és Jaír Lapiddal, a parlamenti ellenzék vezérével, valamint találkozón vett részt zsidó és arab civil aktivistákkal. 

Ismeretlen drónok csaptak le egy Irakból Szíriába tartó teherautó-konvojra – Izraelt sejtik a háttérben

Dróncsapást mértek egy iraki konvojra. A kamionok Kelet-Szíriába tartottak, amikor ismeretlen eredetű drónok támadtak rá Bukamal határvidékén. Bukamal területe arról híres, hogy iráni milicista csoportok ide fészkelték be magukat. A drónok nem sokkal azután csaptak le, hogy a konvoj átlépte a szír–iraki határt.